SMITTEVERNRUTINE FOR SYKEHJEM
Arbeidsrestriksjoner for helsepersonell ved ulike typer infeksjoner
Formål og grunnlagsinformasjon
- Forebygge at ansatte med infeksjoner overfører smitte til pasienter og andre ansatte.
- Forebygge at gravide smittes og overfører smitte til barnet.
- Hvilket arbeidssted og funksjon den ansatte har er avgjørende for hvilke tiltak leder finner nødvendig. Dette kan være endrede arbeidsoppgaver, hanskebruk, sykmelding mv.
- Kommuneoverlege kan kontaktes for å drøfte aktuelle arbeidsrestriksjoner da det er rom for tolkning av anbefalingene i smittevernveilederen. Lokale forhold kan også kreve særskilte tiltak.
- I denne rutinen er det fortatt et utvalg blant de mest aktuelle infeksjonene.
- Dersom den aktuelle infeksjon hos arbeidstaker ikke er beskrevet, ta kontakt med kommuneoverlege og/eller sjekk Smittevernveilederen, Smittsomme sykdommer a - å.
- Sykmelding og oppfølging bør skje gjennom den ansattes primærlege.
- Ansatte som i sitt arbeid håndterer mat (les: tar imot matvarer, forbereder og serverer mat) og mistenker å ha en mage-tarminfeksjon må være ekstra oppmerksomme og drøfte arbeidsrestriksjoner med nærmeste leder.
- Der vaksinering er anbefalt se Vaksiner ansatte (yrkesvaksinasjon)
Sist oppdatert 21.12.2023