Behandling
Kneproteseoperasjon
En kneproteseoperasjon kan være aktuelt ved slitasjegikt (artrose) i kneet, bruddskader, medfødte skader eller andre forandringer i kneet. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese.
Kneproteser finnes som halvproteser (uniprotese) og helproteser (totalprotese). Ved helproteser blir hele enden av lårbeinet (femur) og leggbeinet (tibia) byttet ut. Ved halvproteser er det kun innsiden (medialt) eller kun utsiden (lateralt) av kneet som erstattes av en protese.
Det finnes også halvproteser for kneskålen (patella) og fremsiden av lårbeinet (patellafemoralprotese) men den er lite brukt i Norge.
Ortopeden vil diskutere med deg om hvilken protese som vil bli beste løsning for deg og dere vil sammen bli enig om den beste protese for deg.
Det er jo heller ikke alle som trenger protese selv om de har artrose. Annen behandling bør forsøkes først.
Før
Pasientskole
To til fire uker før inngrepet vil du få innkalling til pasientskole. Der får du informasjon fra blant andre ortoped, anestesilege og fysioterapeut. Du vil også få en omvisning på avdelingen. Du vil selvfølgelig få mulighet til å stille spørsmål som du har om operasjonen, få avklart behov for hjelpemidler, få klargjort nødvendige papirer, og få veiledning om opptreningen etterpå.
Før operasjonen skal du gjennom noen forberedelser for å redusere risikoen for komplikasjoner.
Forberedelser kvelden før operasjonen
Kvelden før skal du dusje på vanlig måte, inklusiv hårvask. Etter dusjen skal du vaske kroppen med klorhexidinkluter. Disse brukes for å desinfisere huden. Du skal ikke smøre ansiktet eller kroppen med kremer, eller bruke deodorant eller parfyme etter at du har dusjet og brukt klorhexidinklutene. Klutene og bruksanvisning får du utlevert på pasientskolen.
Før dusjen skal du fjerne neglelakk og ta av deg alt av smykker, ørepynt, piercing, ringer og armbåndsur. Det er viktig at du kler på deg rene klær og legger deg i rene sengklær.
Forberedelser om morgenen operasjonsdagen
På operasjonsdagen skal du komme til avdelingen klokka 06 om morgenen. Her skal du igjen vaske deg med klorhexidinkluter som du får på avdelingen. Du får så på deg nye klær før du legger deg i ren seng. Hvis du har hårvekst rundt operasjonsstedet, vil sykepleierne hjelpe deg med å barbere det bort.
Faste og medisiner
På operasjonsdagen skal du møte fastende, og kun ta eventuelle medisiner som anestesilegen på forhånd har sagt er sikker å bruke.
Under
Ved kneoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse hvor du er våken. Av og til velges narkose i samråd med anestesilegen, og du vil da sove under inngrepet.
En anestesisykepleier sitter ved siden av deg under hele operasjonen. Han eller hun er din kontaktperson og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte. Derimot vil du merke litt risting i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre hamring, saging og borring.
Dersom du ønsker det, kan du høre på musikk under operasjonen. Du har anledning til å ta med dette selv eller låne hos oss.
Operasjonstid for kneproteser varierer noe, men ligger vanligvis på cirka 70-90 minutter.
Etter
De første timene etter operasjon
Du vil få en ganske stram støttebandasje fra tærne og opp på låret som du skal ha til dagen etterpå. Støttebandasjen fjernes og du vil få en støttestrømpe.
Vi anbefaler også at du har en pute under kneet de første 4 timene etter operasjonen, dette for å forhindre blødning. Deretter er det viktig at puten fjernes slik at foten strekkes ut.
Du vil få blodfortynnende medisin for å forhindre blodpropp.
Smerter
Den første tiden etter operasjonen oppstår det naturlig nok en del smerter rundt det opererte kneet. Smertene lindres med medisiner, og disse skal tas med jevne mellomrom og til avtalte tider. Du skal ikke vente til du kjenner økte smerter før du tar smertestillende. Dette er for å unngå såkalte smertetopper.
Erfaring viser at det tar lengre tid å få redusert smertene igjen når slike perioder oppstår. Har du mye smerter til tross for at du tar de medisinene du er bedt om, er det viktig at du sier ifra til personalet. Da kan du få andre medisiner i tillegg. Vi bruker også isbandasjer for å redusere hevelse og smerter.
Start gjenopptreningen
Begynn med sirkulasjonsøvelsene i sengen så fort du kan bevege beina. Det viktigste tiltaket for å forebygge blodpropp og å gjenvinne funksjon, er å komme seg opp på beina så hurtig som mulig. Du vil tidlig bli hjulpet opp av senga for å stå og bevege deg litt.
Den viktigste opptreningen etter proteseoperasjon er å komme i gang med dagliglivets aktiviteter. Egentrening i form av bevegelse, styrke, balanse og koordinasjon er viktig for resultatet av operasjonen. Du skal følge egentreningsprogrammet du får av fysioterapeut på sykehuset.
En av de viktigste treningene er å gå med krykker/hjelpemidler og du kan belaste kneet fullt ut med krykkene fra første dag etter operasjonen. Etter 6 uker skal du kunne gå uten krykker.
Du bør ikke kjøre bil før du har god kontroll over den foten som er operert, og det er som oftest 6-12 uker etter operasjonen. Dette er en generell anbefaling og individuelle tilpasninger kan forekomme.
Klips/sting anbefaler vi at du får fjernet hos fastlegen din 16-18 dager etter operasjonen.
Etter at du eller barnet ditt har vært hos oss for behandling skriver legen en rapport (epikrise) om hva som er gjort og der han eller hun anbefaler hvilken behandling du skal ha videre. Denne epikrisen og andre dokumenter i pasientjournalen din finner du når du logger deg inn på helsenorge.no
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen om du opplever:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
Kurs
- Hofte- og kneskoleAlle som skal få satt inn hofte- eller kneprotese blir innkalt til pasientskole noen uker før planlagt operasjon. Målet med hofte-/ kneskolen er å samle flere pasienter for å forberede dere i fellesskap til operasjonen.Hofte- og kneskoleDato kommer