Diagnose
Angstlidelser hos voksne - generalisert
Angstlidelser er en samlebetegnelse for tilstander hvor hovedsymptomet er angst (irrasjonell frykt). Angst kan enten være knyttet til bestemte objekter eller situasjoner, eller være en mer ubestemt tilstand preget av vedvarende uro og bekymring.
Utredning
- Hvordan påvirker angsten hverdagsfungeringen?
- Hvilke situasjoner unngår du som følge av dine angstplager?
- Hvor lenge har du vært plaget med angst?
- Er det spesielle hendelser som har utløst angstplagene?
- Om du også har andre samtidige psykiske plager
- Er angsten isolert til enkelte situasjoner, eller ting?
- Hvordan er livssituasjonen ellers?
- Om du kjenner til andre i familien som har samme type plager
Utredningen omfatter blant annet:
- Din personlige historie
- Sykdomshistorie (anamnese)
- Bruk av rusmidler
- Strukturert klinisk intervju
- Eksempler på aktuelle kartleggingsverktøy
- Becks angstskala (BAI)
- Becks depresjonsskala (BDI-II)
Behandling
Målet med behandling er å lindre symptomene du plages med, og at du lettere kan håndtere angsten din. Som pasient kan det være lurt å tenke gjennom hva du ønsker behandling for og hvilke mål du har for behandlingen.
Ved generalisert angstlidelse er bekymring et dominerende kjennetegn, og behandlingen vil dermed være rettet mot å jobbe med hvordan du forholder deg til bekymringer. Det er vanlig i behandlingen å jobbe for å øke toleranse for usikkerhet og utvikle problemløsningsferdigheter.
Kognitiv terapi, medikamentell behandling og psykomotorisk fysioterapi er behandlingstilnærminger som anbefales ved generalisert angstlidelse (GAD).
Oppfølging
Det er viktig at du bruker det du har lært i behandlingen. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi. Målet med terapi er å bli bedre på å mestre angsten, slik at du ikke unngår situasjoner som er viktig i hverdagen. Det betyr nødvendigvis ikke at alle bekymringer blir borte.
Ofte er det slik at andre plager knyttet til angsten (for eksempel hodepine eller søvnvansker) også blir bedre etter behandling.