Nybygg psykisk helse- og rusbehandling

Vi har startet planleggingen av nye bygg til Psykisk helse- og rusklinikken i Tromsø. De nye byggene skal erstatte dagens lokaler som i hovedsak er på Åsgårdområdet.

Nye bygg til Psykisk helse- og rusklinikken skal blant annet sikre gode og tidsriktige rammer for behandlingen, bidra til bedre kvalitet på helsetjenestene og bidra til økt pasientsikkerhet. Helhetlige pasientforløp og pasientbehandling skal være førende prinsipper for valg av løsning for de nye byggene. Byggene skal tilrettelegge for pasientflyt, god logistikk og gode arbeidsprosesser. 

Prosjektet har fokus på medvirkning for å sikre at brukernes, pårørendes, ansattes og fagmiljøenes stemmer blir hørt. På denne måten mener vi at det legges til rette for å skape det beste behandlingsmiljøet innen våre fagområder. 

Styret i Helse Nord RHF har overordnet ansvar for prosjektet.

Styret i Universitetssykehuset Nord-Norge HF er eier av prosjektet.

  • Administrerende direktør (leder styringsgruppen)
  • Viseadministrerende direktør
  • Klinikksjef Psykisk helse- og rusklinikken (prosjekteier OU) Eirik Stellander
  • Avdelingsleder rusavdelingen, Psykisk helse- og rusklinikken Ruben Sletteng
  • Avdelingsleder Psykiatrisk avdeling, Psykisk helse- og rusklinikken Siren Hoven
  • Klinikksjef K3K klinikken Rolv-Ole Lindsetmo
  • Drift- og eiendomssjef Gina Johansen
  • Utbyggingssjef (prosjekteier byggeprosjekt) Tor-Arne Hansen
  • Økonomisjef Lars Øverås
  • Assisterende fakultetsdirektør, HelseFak UiT Trond Nylund
  • Brukerrepresentant (oppnevnt fra brukerrådet) Merethe Saga Lønnum
  • Ansatterepresentant (Sykepleierforbundet) Mai Britt Martinsen
  • Seksjonsleder Eiendomsavdelingen Helse Nord RHF Lars Alvar Mickalsen

Pasienter, pårørende, bruker- og pårørenderepresentanter fra bruker- og pårørendeorganisasjonene og erfaringskonsulenter har verdifull kunnskap. De er viktige bidragsytere for å få et best mulig beslutningsgrunnlag, og i planlegging og bygging av nye sykehusarealer. Brukermedvirkning er derfor en avgjørende del av alle prosessene ved Nye arealer for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) ved UNN Tromsø

Hvordan foregår bruker-, pasient- og pårørendemedvirkning?

Prosessen med planlegging og bygging av nye arealer er delt inn i fire faser: Idefasen, Konseptfase, Forprosjekt og Byggeprosjekt. Bruker-/pårørenderepresentanter er involvert i alle disse ulike fasene gjennom deltakelse i styringsgruppe, medvirkningsgrupper, arbeidsgrupper og workshops. I tillegg er erfaringskonsulent del av prosjektgruppe for organisasjonsutvikling og koordinerer egne møter for bruker- og pårørenderepresentanter og erfaringskonsulenter når det er behov. En bredere bruker- og pårørendegruppe deltar i workshops, og det er gjennomført en «Bruker Spør Bruker-undersøkelse» av pasienters forventninger til fremtidens behandlingstilbud og nybygg. 

Universitetssykehuset Nord Norge HF har et sentralt Brukerutvalg som behandler og kommer med tilrådning før saker behandles i styret, samt et Ungdomsråd som er til for ungdom og unge voksne som er i kontakt med sykehuset. Prosjektet har en dialog med disse utvalgene og utvalgene informeres om prosessene igjennom statusoppdateringer fra prosjektet. 

Nye arealer for psykisk helse og rus ved UNN Tromsø handler om mer enn bare bygg. Det handler i tillegg om organisasjonsutvikling, trygge og sikre behandlingstilbud for pasient og pårørende, pasientenes opplevde kvalitet, hvordan tjenestene skal samhandle med andre aktører, og det handler om kompetanse, ledelse og gode arbeidsvilkår for ansatte. 

Har du lyst å gi innspill eller lurer på noe om brukermedvirkning?

Har du spørsmål om brukermedvirkningen? Ta kontakt med prosjektleder for organisasjonsutviklingsprosjektet: njal.bjorhovde@unn.no eller erfaringskonsulent/koordinator for brukermedvirkning astrid.karine.weber@unn.no

 

 Tertialrapporter

Tall og fakta om det nye sykehusbygget:

  • Psykisk helse- og rusklinikken er UNNs største klinikk, med rundt 1000 årsverk.
  • Nytt bygg vil koste rundt 2,7 milliarder kroner.
  • Det tas utgangspunkt i at det trengs bygningsmasse på rundt 35.000 m2.

Nyheter

    Sist oppdatert 14.10.2024