Behandling
Rehabilitering etter omfattende skade (multitraume)
Multitraume defineres som alvorlig skade i to eller flere kroppsregioner, oftest i muskel-/ skjelettsystemet. Multitraume medfører ofte kompliserte brudd i armer, ben, bekkenskjelett og/eller amputasjoner. Multitraume vil også kunne medføre skade på nerver utenfor sentralnervesystemet, lunger, indre organer, muskulatur, bløtdeler og ansikt.
Vi tilbyr kompleks rehabilitering til pasienter med redusert funksjonsnivå etter multitraume. Skaden kan inkludere kompliserte brudd i bekken og armer/ben kombinert med bløtdelsskader, nerveskader og indre organskader. Det kan også inkludere amputasjon av en eller flere ekstremiteter.
Tilbudet gjelder for ungdom og voksne.
Oppholdets varighet tilpasses individuelt etter skadens omfang og følgevirkninger.
Henvisning og vurdering
Akuttsykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til rehabilitering. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Du henvises vanligvis direkte fra akuttavdeling til rehabilitering. Dersom du er utskrevet til hjemmet, kan fastlegen søke om opphold.
Før
Rehabilitering av pasienter med multitraume starter som oftest rett etter overføring fra akuttavdeling. Hvilken utredning vi gjør på rehabiliteringsavdelingen, avhenger av opplysninger som følger med fra akuttavdelingen.
Følgende undersøkelser kan være aktuelle:
- Medisinsk og nevrologisk undesøkelse gjøres av lege.
- Risikoscreeing (fall, trykksår, ernæring, smitte, alkoholbruk) gjøres av sykepleier.
- Kartlegging av muskelfunksjoner, aktiviteter i dagliglivet og behov for hjelpemidler gjøres av fysio- og ergoterapeut.
- Laboratorieprøver (blod og urin) og røntgen tas.
For å følge utviklingen gjennom rehabiliteringsoppholdet gjør vi tester og undersøkelser med jevne mellomrom.
Under
Rehabiliteringsprosessen
Sentrale mål for rehabiliteringen er at du
- Tilegner deg kunnskap om skaden og dens følgevirkninger, forebygging av komplikasjoner og mulige senskader
- Oppnår størst mulig grad av selvstendighet i daglige aktiviteter
- Ivaretar ernæringsbehov, huden, blære og tarmfunksjon
- Mottar veiledning/rådgivning om behandling og trening, på kort og lang sikt
- Mestrer ny livssituasjon
Din egeninnsats i rehabiliteringen er svært viktig. Rehabilitering foregår fra du våkner om morgenen til du legger deg om kvelden. Du trener på å gjenvinne funksjoner i dagliglivets aktiviteter som for eksempel personlig hygiene, måltider, påkledning og forflytning. Det kan være en utfordring å finne en balanse mellom aktivitet/trening og hvile. Teamet vil hjelpe og veilede deg om dette.
Tverrfaglig team
Sykepleiere, hjelpepleiere og lege er tilgjengelige hele døgnet. Fysioterapi- og ergoterapitilbudet avhenger av omfanget av skaden, eventuelle restriksjoner og i hvilken fase av rehabiliteringen du befinner deg i. I starten kan det for enkelte bety to treningsøkter daglig. I tillegg blir det avsatt tid på timeplanen til målrettet egentrening. Du får veiledning av fysioterapeut eller ergoterapeut om hvordan du skal egentrene. Sosionom kan også kontaktes ved behov og avtaler settes på timeplanen etter individuelle behov.
Utskrivning
Lengden på et rehabiliteringsopphold varierer. Behandlingsteamet ditt vil gi deg en antatt oppholdslengde ved første kart-planmøte. Dette er veiledende oppholdslengde og den justeres under oppholdet. Teamet samarbeider med oppfølgende instans i din hjemkommune. Når det er medisinsk forsvarlig, oppfordres du til å reise hjem på permisjon. Det er viktig for den videre rehabiliteringen å undersøke hvordan du fungerer hjemme.
I løpet av oppholdet forberedes utskrivning og oppfølging. Dette innebærer blant annet
- Møte med pårørende
- Ved behov for individuell plan (IP) gir vi beskjed til kommunehelsetjenesten
- Samarbeidsmøte med oppfølgende instans ved behov. Vi benytter også tele og video kommunikasjon
- Eventuelle tilpasninger i hjemmet i samarbeid med hjemkommune
- Videre rehabilitering i annen institusjon eller kommunal oppfølging avklares
- Utskrivningsmøte med lege og andre sentrale personer i det tverrfaglige teamet
- Epikrise sendes fastlege
- Tverrfaglig rapport sendes med pasientens samtykke til oppfølgende instanser.
Etter
Etter utskrivelse blir du fulgt opp av fastlegen din og eventuelt annet helsepersonell i kommunen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes med ditt samtykke til aktuelle oppfølgende instanser.
Ved behov vil vi komme med anbefaling om videre utredninger/henvisninger og videre behandlings- eller rehabiliteringstiltak.
I noen tilfeller kan det også være aktuelt med behandling og/eller oppfølging av tiltak via poliklinikken eller andre rehabiliteringsopphold ved sykehuset.
Rehabilitering i kommuner og ved private rehabiliteringsinstitusjoner
Kontakt
UNN Tromsø
Rehabiliteringsenheten, Tromsø
Oppmøtested
Fløy B, plan 8UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Besøkstider
- I dag 17:00 - 20:00