Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Rett mat til rett pasient

Fysikalsk medisinsk avdeling ved UNN Harstad opplevde altfor ofte at pasienter med dysfagi fikk feil matkonsistens og ønsket å gjøre noe med dette. Dette var grunnlaget for et forbedringsarbeid på tvers av enhetene.

Diagram, traktdiagram
Figur: Rammeverk for konsistens til mat og drikke

Rett mat til rett pasient

Fysikalsk medisinsk avdeling ved UNN Harstad opplevde altfor ofte at pasienter med dysfagi fikk feil matkonsistens og ønsket å gjøre noe med dette. Dette var grunnlaget for et forbedringsarbeid på tvers av enhetene.

Arbeidet avdekket upresis begrepsbruk samt ulik og manglende forståelse ved bestilling av spesialkost. Ved å prosesskartlegge skikkelig ble teamet overrasket over hvor mange steg og hvor kronglete bestillingsprosessen var.

Se og lær om det flotte arbeidet i filmen under.

  

Prosjektet har resultert i økt pasientsikkerhet gjennom økt kunnskap, -bevissthet og felles forståelse omkring matkonsistens.  Ved å, blant annet innføre IDDSI er det etablert et nytt bestillingssystem som gir kvalitetssikring i alle ledd fra bestilling til levering. 

Et par personer i et bakeri
Kostvertene var en viktig del av forbedringsarbeidet. Foto: Anne Berit Heide

Vil du vite mer?

Ta kontakt med Kaja Bruun, kaja.bruun@unn.no, logoped, Fysikalsk medisinsk avdeling UNN Harstad. 

Referanser

IDSI – Standard rammeverk for konsistenser 

Sist oppdatert 29.09.2025