Diagnose

Håndkirurgi ved kubitaltunnelsyndrom, Tromsø

Kubitaltunnelsyndromet er den nest hyppigste tilstanden etter karpaltunnelsyndromet hvor en av nervene i armen kommer i klem. Tilstanden forårsakes av klem på ulnarisnerven der nerven passerer gjennom kubitaltunnelen på albuens innside.
Nerven blir hyppigst klemt ved bøy av albuen hvor volumet eller tverrsnittet av kubitaltunnelen minsker. Dette medfører ofte økt trykk i tunnelen selv i normale albuer. Grunnet nervens overfladiske posisjon samt nervens forløp bak albueknoken på innsiden av albuen, vil langvarig bøy av albuen kombinert med trykk mot hardt underlag, resultere i bortdovninger i ring- og lillefinger. Dette sees spesielt når du hviler albuen i vinduskarmen under kjøring. Dette kan også forekomme under søvn med bøyd albue. Nerven er også utsatt ved traumer grunnet nervens overfladiske posisjon. I albueledd med slitasjegikt (artrose) eller senfølger etter brudd kan ulnarisnerven også bli klemt avhenholdsvis synovitt eller benpåleiringer.

Ofte er det smerter i albue overliggende nerven der den løper bak knoken på innsiden av albuen. Prikninger og stikninger i ring- og lillefinger er vanlig og det kan være redusert følesans også på lillefingersiden av håndbaken. Det kan kjennes ut som at disse fingrene ”sovner”. 

Det er ofte slik at symptomene øker om natten hvis du sovner med bøyd albue, eller når armen holdes i bøyd stilling om dagen ved spesielle aktiviteter. Langvarige og alvorlige plager kan også redusere funksjonen til mange av de små musklene i hånden samt en del av bøyemusklene fra innsiden av albuen til lillefingersiden av hånden og håndleddet. Hånden kan da innta en typisk ”klofingerstilling” som vanskeliggjør normal bruk av fingrene, med redusert kraft i grepet som resultat.

Kubitaltunnelsyndrom
Det blå området er det typiske området med følesansforstyrrelser.

Kubitaltunnelsyndrom
Tegningen illustrer hvor nerven er i klem i albuen. Den gule strukturen er nerven som går gjennom kubitaltunnelen (hvitaktig område) og videre ned mellom muskelbukene (rødbrunt område).


Utredning

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer, i kombinasjon med klinisk undersøkelse og funn ved nevrofysiologiske undersøkelser. I tillegg tas det rutinemessig røntgen av albuen for å utelukke artrose som årsak til plagene. Noen ganger kan det være behov for en supplerende MR-undersøkelse.


Behandling

Konservativ behandling

Hvis du kun har lette albuesmerter og følesansforstyrrelser starter behandlingen med betennelsesdempende medisiner (antiflogistika). Du bør unngå støt og trykk mot nerven (for eksempel sjåføren som har armen i vinduet og får trykk mot nerven eller revisoren som får repetitiv støtkontakt mot nerven av bordplaten). Du kan eventuelt utstyres med en strekkeskinne til albuen til bruk om natten. Dersom dette ikke fører fram eller du allerede har begynt å få kraftutfall eller tendens til klofingerstilling, er det indikasjon for kirurgi. 

Hvis nevrofysiologisk undersøkelse viser skade på nervefibre bør man avlaste nerven ved en operasjon. Så lenge symptomene er lettgradige og det ikke påvises skade på nervefibrene ved nevrofysiologisk undersøkelse er det ingen fare med å se an tilstanden. 

Operasjon

Operasjonen består i at nerven avlastes. Dette gjøres ved at taket i kubitaltunnelen spaltes. Noen ganger kan det være behov for å flytte nervens forløp til foran albueknoken på innsiden. 

Når du kommer til operasjon skal ringer og neglelakk være fjernet og neglene klippet. Gi beskjed tidlig ved pågående infeksjonssykdom eller annen akutt sykdom siden inngrepet da bør utsettes. Det er også viktig at man ikke har sår på hånden eller armen for å redusere infeksjonsrisikoen. 

Hvis du bruker blodfortynnende medikament bør du kontakte fastlege i god tid før operasjonen må tanke på om dosen skal justeres. Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse hvis enkel spaltning av taket i tunnelen er planlagt, og tar ca. 30 minutter. Hvis nerven flyttes foran albueknoken utføres inngrepet vanligvis narkose. Det lages et snitt på innsiden av albuen for å kunne spalte båndet som danner taket i kubitaltunnelen og således avlaste nerven. 

Vanligvis syr man med tråd som løser seg opp av seg selv, slik at det ikke er noen suturer som skal fjernes. Etter operasjonen får du en myk bandasje som tillater noe bevegelse av albuen. Du kan reise hjem etter operasjonen.

Oppfølging

Etter operasjonen oppfordres du til å bevege albuen, håndleddet og fingrene aktivt. Bandasjen skal holdes tørr. Blir den våt, må den skiftes. Du kan fjerne den ytre bandasjen etter 3-5 dager slik at du lettere får beveget albuen. Du bør unngå trykk mot nerven i albueområdet. Smerter i operasjonsområdet kan forekomme, og du kan ved behov ta smertestillende tabletter som for eksempel Paracet og Ibux. 

Hvis du opplever økende smerter etter noen dager og/eller utvikler feber og bandasjen lukter bør du oppsøke lege umiddelbart siden dette kan være tegn på infeksjon. 

Du får en kontroll hos kirurgen din etter 3 måneder eller tidligere avhengig av alvorligheten av plagene dine. De fleste pasientene opplever at symptomene forsvinner helt etter operasjonen. Ofte er det slik at smerteplagene kan forsvinner allerede samme kveld. Det samme gjelder bortdovningene hvis plagene ikke var konstante og uttalte. 

Følelsen og styrken i hånden kommer ved lette plager gradvis tilbake, men ved uttalte plager kan ta flere måneder før man opplever bedring og i noen tilfeller kommer ikke funksjonen helt tilbake heller. Operasjonen utføres da primært for å sikre at plagene dine ikke forverres ytterligere slik at du bevarer den funksjonen du har i hånden.

Komplikasjoner etter operasjonen er blødning, infeksjon og smertefulle arr.

Sykemelding

Sykemeldingstiden vil være avhengig av belastningen du har i yrket ditt. Man bør unngå tung fysisk belastning av den operert armen de første ukene etter operasjonen avhengig av smerteplager og bevegutslag.  

Kontroll

Kontroll hos fastlegen etter 2 uker for vurdering av operasjonssår og eventuelt stingfjerning.

Vær oppmerksom

Hvis bandasjen forskyver seg, kjennes trang, om du får feber, har langvarige smerter eller om hevelsen ikke skulle gå tilbake, bør du kontakte lege.

Innenfor det første døgnet etter operasjon kontaktes enten din kirurg eller vakthavende håndkirurg via sentralbordet ved UNN på telefon 776 26000. Etter første døgn kontaktes enten egen lege eller Håndkirurgisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge på telefon 77 62 70 78 som er åpent mellom kl. 09-15.

Kontakt

UNN Tromsø Ortopedisk poliklinikk, Tromsø

Kontakt Ortopedisk poliklinikk, Tromsø

Oppmøtested

Fløy A, plan 6, inngang A2, venterom 3

 
 

UNN Tromsø

Hansine Hansens veg 67

Åpningstider (mandag - torsdag: Øyeblikkelig hjelp til 17.00)

 • I dag 08:00 - 16:30
 • Mandag 08:00 - 16:30
 • Tirsdag 08:00 - 16:30
 • Onsdag 08:00 - 16:30
 • Torsdag 08:00 - 16:30
 • Fredag 08:00 - 16:00
 • Lørdag STENGT
 • Søndag STENGT

Transport

Med buss

Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter.

Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre.

Fra Narvik til Tromsø går Helseekspressen. Rutetabell og fasiliteter.

Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).

Kommer du med hurtigbåten?

Det går buss fra havneterminalen. Buss nr 21 går ca 1018.

Med flybuss

Om du kommer til Tromsø med fly kan du ta flybussen direkte fra flyplassen på Langnes til sykehuset. Om du kommer fra byen eller fra flyplassen går du inn hovedinngangen rett ved busstoppene.​​​

Med taxi

Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.

Med privatbil

Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet).

Parkeringsoversikt for besøkende til Breivika
Kart over Breivika

 

Leveringsadresse varemottak:

Sykehusvegen 38

9019 Tromsø  

Pingvinhotellet varemottak:

Hansine Hansens veg 61 via Klokkargårdsbakken
Hansine Hansens veg 67

Praktisk informasjon

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Klikk her for mer informasjon på nettsidene til Sykehusapotek Nord​

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

​Sykehuskaféen Evert ligger i fløy C plan 3. Du kan også gå til fløy D og ta heisen til plan 3.Sykehuskaféen Evert er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser. Sjekk gjerne Facebook-sida vår.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene.

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager

Ordinære åpningstider :

Mandag-Torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 21:00

Høytidsdager:

1. Nyttårsdag: Stengt
Skjærtorsdag: 12:00 - 18:00
Langfredag: 12:00 - 18:00
Påskeaften: 09:00 - 15:00
1. Påskedag: 12:00 - 18:00
2. Påskedag: 11:00 - 20:00
1. mai: 11:00 - 20:00
17.mai: 09:00 - 20:00
Kr. Himmelfartsdag: 11:00 - 20:00
Pinseaften: 09:00 - 18:00
1. Pinsedag: 11:00 - 20:00
2. Pinsedag: 11:00 - 20:00
Julaften: 09:00 - 13:00
1. Juledag: Stengt
2. Juledag: 12:00 - 18:00
Nyttårsaften: 09:00 - 15:00

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 30.- pr time 
Kl. 21-07: kr 6 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat. 

Maks døgnpris kr 237,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 154,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 107,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.

Motorsykler:
UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

Sykkelparkering:
Besøkende kan bruke all sykkelparkering rundt sykehuset.
Om du vil ha parkering nær hovedinngangen er det mest praktisk å bruke:
Plassene på sykkelstativ mellom PET-senteret og universitetet
Sykkelkontainer rett nord for PET-senteret

Diagram


Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.
 
Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.
 
Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.
 
Hotellet er døgnåpent. 
 
Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.
 

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø

 
Innlagte pasienter i Tromsø

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​
 

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø
 
Telefon
777 55 100 (hele døgnet)
 

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)
 

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen, og er en møteplass for kreftsyke, pårørende og etterlatte. Her treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. 

Vardesenteret er tilknyttet UNN i Breivika og befinner seg i E-fløya. For å komme dit må du først til plan 2, fløy D. Følg skiltene derfra. Er du usikker kan du spørre en frivillig sykehustvert som er kledd i rød vest.        

Les mer om Vardesenteret på UNN (Kreftforeningen.no)