ADHD og OMEGA-3: Kan omega-3 hjelpe på symptomer på ADHD og ADD?

«ADHD Omega-3» er et forskningsprosjekt for å se på effekten av omega-3 olje på konsentrasjon, hyperaktivitet og impulsvansker hos barn og ungdom med ADHD og ADD.

Om studien

«ADHD Omega-3» er et forskningsprosjekt for å se på effekten av omega-3 olje på konsentrasjon, hyperaktivitet og impulsvansker hos barn og ungdom med ADHD og ADD.

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er avsluttet

Hvem kan delta?

Alle barn og unge med ADHD eller ADD mellom 6-16 år kan være med i studien. Du kan ikke stå på ADHD medisiner i de seks månedene du skal ta studiekapsler. Du må ha 1 mnd karantene hvis du står på ADHD medisiner og 2 måneder karantene hvis du bruker omega-3 produkt i dag, før du kan være med i studien.

Hva innebærer studien?

  • Omega-3 oljen er viktig for hjernen vår, men vi vet ikke så mye om hva den betyr for ADHD eller ADD.
  • Vi er noen leger som ønsker å finne ut om omega-3 olje kan hjelpe på konsentrasjonen og uroen i kroppen til barn med ADHD eller ADD.
  • Prosjektet er for barn mellom 6 og 16 år.
  • Hvis dine foreldre bestemmer at du skal være med i studien, vil du få kapsler med omega-3 som du tar hver dag i seks måneder.
  • Halvparten av barna får omega-3 og halvparten av barna får "narrekapsler". Når prosjektet er ferdig kan du få vite hva du har fått.
  • Vi skal passe ekstra godt på deg. Derfor skal du og foreldrene dine komme til oss to ganger i løpet av ett år. Det betyr at du er borte tilsammen fire dager fra skolen i forbindelse med kontrollene i forskningsprosjektet.
  • Her på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk skal vi spørre deg og foreldrene dine endel spørsmål og gjøre noen tester. For eksempel skal du tisse i en kopp og gi blodprøve. Du kan få et plaster med bedøvelseskrem på armen om du vil. Vi kommer til å måle hvor lang du er og hva du veier. Foreldrene dine kan alltid være sammen med deg når du er her.
  • Vi kommer også til å sende noen spørsmål hjem til foreldrene dine som de svarer på en PC. Det samme vil læreren din også gjøre.
  • En forskningssykepleier blir kontaktperson.
  •  Skulle det være slik at du må reise for å komme til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk der forskningen foregår dekkes reise og nødvendig overnatting av pasientreiser. Det dekkes reise, overnatting og kostgodtgjørelse etter gjeldende satser i Pasientreiseforskriften for deg og én foresatt. Er du under 16 år er det ingen egenandel. Merk at reise er med billigste alternativ. 

    Ta kontakt med Pasientreiser på tlf. 915 05 515 ved spørsmål om reise til og fra studien.

    Henvendelser som har med studien for øvrig kan rettes til tlf. 906 45 795 eller på e-post.
  • Alle deltakere får et pengegavekort på hundre kroner for hvert besøk.
  • Dine foreldre bestemmer om du skal delta eller ikke. De kan si ja nå, og ombestemme seg senere. Ingen blir sint på deg eller dine foreldre om du ikke er med i undersøkelsen, eller hvis dine foreldre ombestemmer seg senere.

Omtale fra NRK

Det er UNN Tromsø som har hovedansvaret for å gjennomføre studien.

Vær oppmerksom

Fordeler:
Du er med på å finne ut om omega-3 kan være et alternativ behandling for barn og unge med ADHD/ADD.
Vi i forskningsprosjektet passer godt på deg den tiden du er med i prosjektet.
Du får målt omega-3 nivået ditt i kroppen.

Ulemper:
Du vil ha to fraværsdager i løpet av et år.
Du kan ikke ta ADHD medisiner i seks måneder.
Det kan hende du må reise et stykke med bil buss, båt eller fly for å komme til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikken der forskningen skjer.

Kontaktinformasjon

Lege Judeson Joseph, Judeson.Joseph@unn.no, Telefon 777 55 705

Forskningssykepleier Forskningsposten UNN Tromsø: 906 45 795

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Finnmarkssykehuset