Behandling
Intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP)
Intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP) er en form for psykodynamisk samtaleterapi som har vist effekt ved blant annet depresjoner, angstlidelser, personlighetsforstyrrelser og psykosomatiske problemer.
Følelsesmessige konflikter er både uunngåelige og en del av det å være menneske. Samtidig kan slike konflikter vekke angst eller uro, og det kan bli en vane å holde dem på avstand.
Den grunnleggende ideen med Intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP) er at mange psykiske helseproblemer oppstår på grunn av vansker med å forstå og håndtere konfliktfylte følelser som oppstår i relasjon til andre mennesker.
En god og robust psykisk helse innebærer derfor at man bygger opp evnen til å tåle følelsene istedenfor å undertrykke, unngå eller å utagere dem.
I en ISTDP-terapi fokuserer vi særlig på hvordan vi kan hjelpe deg med å få bedre tilgang til dine egne følelser. For å oppnå dette forsøker vi å fokusere på unngåelse av følelser, hvordan denne unngåelsen skaper problemer, symptomer og funksjonsvansker.
Det neste steget er å tilnærme seg vanskelige følelser i trygge rammer. ISTDP-terapeuten forsøker samtidig å hjelpe deg til å observere og tåle uroen og angsten som er knyttet til de aktuelle følelsene, slik at du ikke skal overveldes av den.
Før
Før behandlingen kan det være lurt å tenke igjennom hva du ønsker med behandlingen, og hva målet ditt er. Det er dine nåværende plager og symptomer du kommer for å få hjelp med. Selv om psykodynamisk terapi ofte også inneholder et fokus på opplevelser fra fortiden, er dette kun nyttig hvis det hjelper deg til å forstå og takle livet ditt i dag på en bedre måte.
I ISTDP tar terapeuten utgangspunkt i de problemene du opplever når du søker hjelp.
Under
En god og åpen samarbeidsrelasjon til din behandler er viktig for at du skal få god hjelp, og sammen med behandleren din må du bli enig om målene for behandlingen din.
Selv om behandlingen hovedsakelig skjer i møtene med behandleren din, er det viktig at du aktivt bruker det du lærer av terapien i ditt daglige liv. På samme måte kan erfaringene du gjør deg i dagliglivet være viktige å få hjelp til å forstå og bearbeide i terapien.
Etter
Det er viktig at du bruker det du har lært gjennom behandlingen. Mot slutten av behandlingen vil vi ha et særlig fokus på å tydeliggjøre det du har lært om deg selv, og å forberede deg på å klare deg uten terapi.
Det er viktig at du sammen med din behandler vurderer om du har behov for videre oppfølging fra for eksempel fastlegen din eller fra andre helsetjenester.
Kontakt
UNN Åsgård
Voksenpsykiatrisk poliklinikk, Tromsø
Kontakt Voksenpsykiatrisk poliklinikk, Tromsø
Oppmøtested
Bygg 18. Inn resepsjonen og ned trappa, gjennom glassdøren og inn til venstre fra korridoren.
UNN Åsgård
Åsgårdvegen 40
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:30