Smittevernrutine for sykehjem

Norovirus

​Formål og grunnlagsinformasjon

  • Formålet er oppdage smitte tidlig, stoppe smittespredning og unngå utbrudd.
  • Norovirus gir omgangssyke (gastroenteritt) med symptomer som diaré, brekninger, kvalme, magesmerter, muskelverk og feber. Varer vanligvis i 1 – 3 døgn. Ingen spesifikk behandling. Kan være behov for ekstra væsketilførsel.
  • Inkubasjonstiden er 12 – 48 timer. Den syke er smittsom fra en kort periode før symptomstart til et par døgn etter symptomfrihet.
  • Norovirus smitter via kontakt, dråper og forurenset mat.
  • Viruset er svært smittsomt, og gir lett utbrudd. Det skal bare noen få virus til for å gi sykdom. Gjennomgått infeksjon gir ikke beskyttelse mot ny smitte.
  • Senhøst/vinter er sesong for Norovirus, men viruset kan opptre også andre årstider.

  • Avføringsprøve tas innen 3 døgn etter sykdomsstart. Bruk sterilt glass med skje. Under «Kliniske opplysninger» på rekvisisjonen oppgis symptomer som diaré og oppkast, og om prøven er tatt i helseinstitusjon. Prøven holdes kjølig under oppbevaring og transport.
  • Ved flere tilfeller tas prøve av 3 - 4 ulike personer med symptomer. Det vil bekrefte om det er utbrudd, ytterligere prøver behøves normalt ikke.

Rask reaksjon ved mistanke om Norovirus kan hindre at det utvikler seg til et større utbrudd. Iverksett isolering i påvente av legens vurdering. Leder/ansvarshavende må varsles så snart som mulig.

  • Dråpesmitteisolering: Enerom, pasient bruker eget bad/ toalett.
  • Beskyttelsesutstyr:Smittefrakk med lang arm, hansker og munnbind.
  • Håndhygiene:Alkohol har begrenset effekt på Norovirus. Håndhygiene med såpe og vann anbefales (1,2).
  • Tekstiler:Håndteres/ emballeres som smittetøy. Privat tøy vaskes separat på den høyeste temperaturen det tåler. Vaskemaskinen rengjøres etterpå ved å kjøre tom maskin på høyest mulig temperatur (85°C eller mer). Døråpning og gummipakning rengjøres og desinfiseres med f.eks. Virkon®, LifeClean® eller PeraSafe® (3). Bruk beskyttelsesutstyr ved håndtering av urent tøy.
    Se Tekstilhåndtering i avdeling
  • Avfall: Håndteres som restavfall. Posen lukkes på pasientrommet. Er yttersiden forurenset tres en ren pose utenpå. Kastes på desinfeksjonsrom/avfallsrom på vanlig måte. Håndhygiene utføres. Er avfallet dryppvått av kroppsvæsker (ikke absorbert i bleier, papir e.l.), kastes det i gul oppsamlingsboks for å forhindre lekkasje/søl. Se Avfallshåndtering – restavfall eller smittefarlig avfall?
  • Flergangsutstyr: Emballeres i pose før det tas ut av rommet. Ved mellomlagring på desinfeksjonsrom forblir utstyret i posen inntil det dekontamineres.
  • Oppvask: Bruk engangsservise hvis mulig p.g.a. stor smitterisiko. Brukes vanlig servise og bestikk fraktes dette ut fra rommet i lukket plastpose og desinfiseres før det settes i oppvaskmaskin (4).
  • Renhold:Renholdspersonell bruker samme beskyttelsesutstyr som pleiepersonalet. Rommet skal vaskes daglig og tas til slutt. Eget moppeskaft på rommet. Brukte mopper emballeres og går til Brukes engangsmopper, kastes disse som restavfall. Har bøtte vært benyttet på rommet skal denne direkte i dekontaminator. Vurder desinfeksjon av berøringspunkter i fellesarealene.
    Se Renhold ved smitte.
  • Desinfeksjonav berøringspunkter daglig: F.eks. nattbord, sengegjerde, armlener, brytere, dørhåndtak, armatur, skylleknapp etc. Bruk f.eks. Virkon®, PeraSafe® eller LifeClean®. Alkohol har dårlig effekt på Norovirus. Se Desinfeksjonsmidler - oppslag
  • Flekkdesinfeksjon: Ved søl av kroppsvæsker, bruk f.eks. Virkon®, PeraSafe® eller LifeClean®. Ta på beskyttelsesutstyr, fjern sølet med papir og dynk på desinfeksjonsmiddel. Overhold virketiden og vask av. Se Desinfeksjon av overflater og utstyr.
  • Besøkende: orienteres om risikoen for å bli smittet. Besøkende tilbys beskyttelsesutstyr og gis informasjon om god håndhygiene (håndvask). En som har besøkt smittet pasient bør ikke besøke andre, oppholde seg i fellesarealer eller gå til annen avdeling.
  • Opphør av isolering: Kan opphøre 48 timer etter siste symptom (siste oppkast eller diaré). Pasienten dusjer, får rene klær og sengklær. Klargjøring av rom før smittevask: Se Renhold ved smitte. og Desinfeksjonsmidler - oppslag

Se Isolering ved behov for mer utfyllende forklaring av tiltak.

Det regnes som utbrudd når to eller flere (pasienter og/eller ansatte) på samme avdeling har fått påvist Norovirus.

Den som mistenker utbrudd informerer snarest ansvarshavende eller leder, som videreformidler til lege og kommuneoverlege. Aktivér plan for håndtering av utbrudd. Lag en plan dersom denne ikke finnes.

  • Lag en utbruddsgruppe. Én person utpekes til å koordinere tiltak/ha oversikt.
  • Før logg over hvem som har symptomer med klokkeslett/dato. Registrer prøvetaking og prøvesvar (de første tilfellene). Se avsnitt «Prøvetaking».
  • Sjekk beholdning av beskyttelsesutstyr, engangsservice, desinfeksjonsmidler og annet utstyr.
  • Personalet informeres om at de skal iverksette dråpesmitteisolering ved mistanke om nye tilfeller.
  • Vær oppmerksom på eksponerte. De som har hatt nær kontakt med en syk kan være smittsom de neste 48 timene (inkubasjonstiden).
  • Informer øvrige avdelinger og servicefunksjoner som kan bli berørt av utbruddet.
  • Renholdspersonell forberedes på behov for smittevask og økt renholdsfrekvens.
  • Informer pårørende. Ta stilling til om besøk skal begrenses, og lag plan for gjennomføring av besøk som ikke skal utsettes. Besøkende som er syke, kan bes om å utsette besøk som ikke haster til 48 timer etter symptomfrihet.
  • Andre helseinstitusjoner orienteres om utbruddet ved overflytting av pasienter (uavhengig av om aktuell pasient har symptomer eller ikke).
  • Inntaksstopp vurderes i samarbeid med kommuneoverlegen.
  • Avtal hvem som uttaler seg dersom media tar kontakt.
  • Varsle utbrudd til FHI via Vesuv-CIM.

  • Utsett felles aktiviteter.
  • Vurder å øke renholdsfrekvens i fellesområdene (stuer, korridorer, personalrom, avdelingskjøkken m.m.). Renhold av felles toaletter bør gjøres flere ganger daglig.
  • Desinfiser berøringspunkter i fellesområdene daglig (ikke alkoholbasert desinfeksjonsmiddel).
  • Ha skjerpet fokus på mathygiene. Personell som pleier pasienter med Norovirus eller har smittede hjemme skal ikke arbeide i kjøkkenet/servere mat.
  • Avstå fra buffétservering. Fjern felles kaffekanner, fruktfat o.l. Maten serveres slik at felles berøring av mat unngås.
  • Pasienter tilbys håndhygiene før måltider, helst håndvask.

  • Personell bes være oppmerksomme på egne symptomer, og være hjemme dersom symptomer oppstår.
  • Forblir hjemme i 48 timer etter siste oppkast/diaré.
  • Det bør, hvis mulig, være en egen gruppe av personell som pleier bare syke pasienter. Disse bør ikke pleie friske pasienter, håndtere mat eller arbeide i andre avdelinger/helseinstitusjoner.
  • Personell fra avdeling med utbrudd bør ikke benytte felles kantine.

  • Utfør renhold og desinfeksjon av smitterom, og i tillegg berøringspunkter i fellesområdene (stuer, korridorer, personalrom, avdelingskjøkken m.m.) Vær oppmerksom på felles toaletter.
  • Viruset kan overleve flere uker på overflater. Derfor bør grundig renhold og god håndhygiene vektlegges de første par ukene etter avsluttet utbrudd.
  • Skriftlig oppsummering/evaluering kan være nyttig for senere smitteutbrudd.

  1. Smittevernhåndboka Norovirus og Sapiovirus-enteritt – håndbok for helsepersonellHentet 10.07.2024
  2. Håndbok for håndhygiene i helsetjenesten,
    Begrensninger i effekt av hånddesinfeksjon Hentet 10.07.2024
  3. Statens Serum Institut, Danmark 2020. Nationale Infektionshygiejniske Retningsliner. Plejehjem, hjemmepleje, bo- og opholdssteder m.m.
  4. Folkehelseinstituttet 2022. Norovirus - anbefalinger ved utbrudd av mage-tarminfeksjoner i kommunale helseinstitusjoner
    Hentet 10.07.2024



Tilbakemelding på denne sida

Sist oppdatert 29.07.2024