CT av barn
CT-scanning er en avansert form for røntgen. CT viser detaljer i bløtdeler og skjelett som ikke vises med vanlig røntgen. CT-maskinen ligner en trommel, åpen i begge ender, og har en benk som beveger seg inn og ut.
CT brukes som tilleggsundersøkelse til vanlig røntgen og ultralydundersøkelser. CT-undersøkelser har ulike navn avhengig av hvilken del av kroppen som skal undersøkes.
Barn som skal ta CT må ligge helt stille under undersøkelsen, og kan eventuelt få beroligende medisin. I noen tilfeller kreves det narkose. Dette vurderer vi individuelt.
Før
Det er viktig at barnet er forberedt på undersøkelsen, slik at det ikke blir skremt av den store maskinen og lydene. Vi anbefaler at du ser denne filmen sammen med barnet:
Hvis barnet skal i narkose
Hvis barnet skal ha narkose må det faste (ikke spise, drikke, ta medisiner eller suge på pastiller). Hvor lenge på forhånd barnet må faste er avhengig av alder (som regel fra kl 24 for store barn - babyer fra kl 04).
Hvis barnet skal være våkent
Forbered barnet på han/hun må ligge stille på en benk som beveger seg inn og ut av trommelen. Når bildene tas, bråker det en del.
Barnet kan spise og drikke før undersøkelsen, men helst ikke så mye, siden noen kan bli kvalme etterpå.
Faste medisiner tas som vanlig. CT gjøres både med og uten kontrastvæske (stoff som synes på røntgenbildene). Hvis undersøkelsen skal gjøres i mage/bekkenområdet, drikkes kontrastvæsken sammen med f.eks. saft eller gis intravenøst (rett i en blodåre) via venflon (nål på hånden eller i underarmen). Da får barnet på bedøvelseskrem.
Hos svært syke pasienter settes kontrastvæsken med sonde (tynt plastrør via nese/munn og ned i magen).
Snakk med barnet om de ulike måtene å ta kontrastvæsken på.
Under
Undersøkelsen gjør ikke vondt, men noen synes det er ubehagelig å få venflon, selv om de har fått på bedøvelseskrem. Man kan kjenne en "varmefølelse" i kroppen rett etter at intravenøs kontrast er satt, men dette er ikke farlig.
Det å få lagt ned sonde kan også være ubehagelig.
Undersøkelsen tar ca 1/2 time. Ved narkose tar det totalt ca 1 ½ time.
Etter
Hvis barnet er våkent under undersøkelsen, er det ingen forholdsregler etterpå. Hvis barnet får narkose, må det passes på til det er våkent, får i seg mat og drikke og har tisset. Dere kan reise hjem samme dag.
Noen kan bli kvalme etter narkosen. Dette går som regel fort over, og barnet kan få medisiner for dette.
Resultatet av undersøkelsen er ofte klart samme dag, noen ganger dagen etter. Er barnet til undersøkelse uten innleggelse (poliklinisk), får enten henvisende lege beskjed, eller dere får avtale om en ny time der resultatene gis. I noen tilfeller vil dere få resultatet per telefon.