Kortreist matglede

Rett på utsiden av kantina ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø dyrkes det frem urter og grønnsaker som bidrar til et sunt kosthold for ansatte og pasienter.

Publisert 13.09.2024
Sist oppdatert 06.03.2025
Tallerkener med ulike grønnsaker

Foto: Frode Abrahamsen, UNN

Poteter, salater, sukkererter, reddik og blomster er blant det som dyrkes frem i kjøkkenhagen ved UNN Tromsø

Initiativet ble tatt i fjor og fikk en glimrende start da Nord-Norge hadde sin beste sommer siden 60-tallet.

I år har sommeren som kjent vært enda bedre, samtidig som de ivrige initiativtakerne har blitt enda flinkere til å få det til å spire og gro med grønnsaker, frukt, urter og blomster.

 Prøving og feiling 

I år har vi erfart at vi må jobbe enda mer for å få nok næring i jorda i plantekassene, og vi lærer masse hele tiden. Vi har også fått plantet enda mer forskjellig i år, som frukttrær, solbær og noe som heter honningbær. Disse skal visstnok være veldig næringsrike, forklarer Grethe Waage Rafaelsen, som er en av initiativtakerne bak UNN-kokkenes egen kjøkkenhage.

Selv er hun deltaker på kokkelandslaget for storkjøkken, og registrer at den nye grønnsakshagen også er blitt et yndet sted for pasienter som vil ta en luftetur under oppholdet ved sykehuset.

– Det er godt å se alle pasientene som har funnet veien til kjøkkenhagen vi har fått i gang. Kanskje kan de få puste litt ekstra og ta seg et lite friminutt fra sykdommen sin, sier Rafaelsen.

De har også fått på plass benker hvor besøkende kan sette seg ned og nyte synet av alt som gror rundt dem. 

Hagen er blitt som en liten oase, som vi her på kjøkkenet har ansvaret for å følge opp gjennom sesongen. Og det er det ikke så vanskelig å få til, for det er både inspirerende og morsomt å lære seg å dyrke den maten du skal tilberede, smiler Rafaelsen. 

Storkjøkkenet ved UNN Tromsø har ingen ambisjon om å kunne dyrke særlige mengder i den nye kjøkkenhagen, men de er iherdig opptatt av å være litt selvforsynt og samtidig bidra til både miljø og atmosfære på sykehuset.  

– Du skal lete lenge etter mer kortreiste produkter enn dette! Vi har nå dyrket ganske mye urter som vi bruker i maten vi lager, og har produsert en bra mengde med spiselige blomster som vi har tørket og lagret. 

To menn som høster inn grønnsaker

Foto: Frode Abrahamsen, UNN

Kokkene Joakim Friis og Grethe Waage Rafaelsen høster fra kjøkkenhagen.