Hjelper UNN-pasienter på 120 mils avstand
Psykisk helse- og rusklinikken i UNN får nå hjelp fra Sykehuset i Vestfold (SiV) med å redusere ventetiden ved de voksenpsykiatriske poliklinikkene.
Behandlere i Tønsberg sitter 120 mil fra klinikken i Tromsø, og skal om kort tid bistå med heldigital utredning og behandling av pasienter fra UNN.
– Vi strever med å rekruttere nok behandlere, og da særlig spesialister. Derfor er vi glad for avtalen vi nå har fått med Sykehuset i Vestfold (SiV), medgir klinikksjef i Psykisk helse- og rusklinikken, Eirik Stellander.
– Det er ulik tilgang på helsepersonell i nord og sør. Sammenlignet med Nord-Norge er det nok enklere å rekruttere fagfolk på det sentrale østlandsområdet og ellers i Sør-Norge. Det faktum at Sykehuset i Vestfold har 60 kvalifiserte søkere på 6 behandlerstillinger er et godt eksempel på dette, forteller Stellander.
Seks behandlere i Tønsberg
De seks psykologene som skal være UNNs «hjelpere», vil være ansatt ved SiV. De skal tilby utredning og behandling til pasienter som er henvist til voksenpsykiatriske poliklinikker i UNN, og er i målgruppen for videokonsultasjon. Behandlerne skal gi et generelt allmenpsykiatrisk tilbud.
– Vi skal vurdere hvilke pasienter som er aktuelle for heldigital utredning og behandling via videokonsultasjoner. Og så har vi avtale med SiV om at disse pasientene vil få et fullverdig utrednings- og behandlingsforløp hos behandlere ved sykehuset i Vestfold, sier Eirik Stellander.
Behandlingen dokumenteres i journalsystemene ved Sykehuset i Vestfold. Ved avsluttet behandling sendes oppsummering av behandlingen til UNN, med mindre pasienten reserverer seg mot det.
Tenker nytt
De senere år har det vært en stadig økende strøm av penger fra sykehusene til private aktører grunnet fristbrudd i offentlig helsetjeneste. Psykisk helse- og rusklinikken har hatt størst utfordringer i UNN. Her har ledelsen over tid jobbet målrettet med tiltak for å redusere ventetider og unngå fristbrudd. Klinikksjefen mener det er helt nødvendig å tenke nytt for å redusere ventetiden for pasientene.
– Målet er at vi ikke skal ha fristbrudd og at alle pasienter skal få utredning og behandling innen fristene som vi selv har satt. Overordnet er målet at vi i løpet av 2025 skal redusere gjennomsnittlig ventetid for pasienter henvist til poliklinisk behandling til samme nivå som i 2019, som er 44 dager, opplyser Stellander.
Fakta om samarbeidsavtalen UNN-SiV
- Målet med avtalen er å sikre at det ikke kommer nye fristbrudd innen psykisk helsevern for voksne ved UNN, samt å redusere gjennomsnittlig ventetid til under 40 dager for pasienter som henvises til poliklinisk behandling ved UNN innen utgangen av 2025
- Avtalen strekker seg ut 2025
- Det forventes at 300 pasienter fra UNNs opptaksområde skal kunne behandles ved SiV
- Det etableres faste møtepunkt på overordnet ledernivå mellom SiV og UNN der strategiske spørsmål og samarbeidet skal diskuteres
- På klinisk nivå skal det ukentlig holdes møter mellom SiV og UNN for å sikre riktig volum av pasienter, samt riktig kompetanse