Lær fasiliteringens kunst
"Fasiliteringens kunst" er et kurs for ledere og medarbeidere som skal gjennomføre workshops eller andre endrings- og forbedringsprosesser.
Gjennom teori, kunnskapsbasert metodikk og praktiske øvelser settes du bedre i stand til å fasilitere workshops og andre endrings- og forbedringsprosesser. Kurset er særlig relevant for de som skal jobbe med sykefraværsoppfølging, Tørn, og Vi fornyer UNN, da konkrete eksempler, problemstillinger og caser vil bli knyttet opp til disse store oppdragene.
Fra prat til praksis
Hvordan får vi fatt i de beste ideene når vi skal løse problemer sammen? Hva må vi ta høyde for når nye tjenester eller arbeidsmåter skal tas i bruk? Hvem er premissleverandørene, og hva med brukerne? Hvordan komme fra prat til praksis, ved å involvere de som har skoen på, og samtidig innenfor de rammer vi er gitt?
Dette er spørsmål som blir tatt opp på kurset, ifølge kursansvarlig og leder for avdeling for kontinuerlig forbedring, Hege Andersen.
Endringsledelse er et fag
- Fasilitering er en kunst, og endringsledelse er et eget fag. Vi settes ofte til å gjennomføre tiltak, nå mål andre setter for oss, der du skal bidra til at kollegiet, avdelingen eller en mindre arbeidsgruppe løser slike oppdrag. Ofte tar det lengre tid enn planlagt, de rette folka er ikke inkludert, eller møter ikke opp, deltakerne passiviseres, eller føler seg som sandpåstrøere, heller enn problemløsere. Arbeidsøkten kan også ende i uklare anbefalinger, uenighet, eller status quo, ved at endeproduktet, ofte en rapport, havner i skrivebordskuffen, sier Hege Andersen.
Hun legger til at en fasilitator kan bidra til at dette ikke skjer, gjennom å bevisstgjøres sin rolle, legge sjela si i for- og etterarbeid og lære seg å trene på metoder og verktøy som øker sannsynligheten for vellykkede møter, workshops og prosesser.
- En erfaren og forberedt fasilitator har positiv effekt på resultatet av endrings- og forbedringsarbeid. Å investere i denne kompetansen er en god investering for å øke gjennomføringsevne og -kraft. God fasilitering har merverdi; gjennom mer dynamikk, større eierskap og bedre resultater av gruppeprosesser, og det kan læres, fastslår lederen ved avdeling for kontinuerlig forbedring.
Relevante problemstillinger for UNN
Kurset arrangeres fysisk på Fyrhuset, UNN Åsgård, 7. og 8. oktober.
I løpet av disse to dagene vil deltakerne bli oppdatert på gjeldende empiri og kunnskapsbasert metodikk, men mesteparten av tiden vil gå med til å jobbe med relevante caser i grupper med påfølgende praktisk øving og trening i rollen som fasilitator.
Deltakerne vil på forhånd kunne velge hvilket case de vil øve på under kurset. Alle casene vil være nøye utvalgte og relevante problemstillinger innfor de store satsingene som UNN er i gang med, som sykefraværsoppfølging, Tørn, og Vi fornyer UNN, i tillegg til andre generelle endrings- og forbedringsarbeid.
Har du spørsmål om kurset, kontakt avdeling for Kontinuerlig forbedring.
Litteratur: Van Loon, Cecilie & Larsen, Line (2018): Facilitation - An article of inspiration, tools and tips for how to create more dynamics, ownership and qualified results in group processes through intentional design, Implement Consulting Group.