Diagnose
Tommelrotslitasje - operasjon
Artrose er en sykdom hvor de normale, glatte bruskflatene som gir friksjonsfrie og fine bevegelser er nedslitt, og det oppstår smerter og stivhet. Tommelens rotledd er svært viktig for tommelens og håndens funksjon. Det er vanlig å få slitasje i rotleddet i og med at det er et ledd man bruker mye.
Ved slitasje i tommelens rotledd vil man få smerter ved bruk av tommelen, og i tillegg vil man også få dårligere kraft og grep hvor man griper rundt ting med tommelen eller vridningsbevegelser. Etter hvert oppstår hevelse, og bevegelsen av tommelen blir mindre. I mer alvorlige tilfeller kan leddet subluksere, det vil si at det går delvis ut av stilling.
Dette vil føre til at også tommelens grunnledd kan utvikle en feilstilling. Årsaken er uklar, men plagene kan øke på med økende alder. De kan etter hvert være konstant tilstede, ofte i form av smerter når du hviler og om natten.
Utredning
Diagnosen stilles ut fra sykehistorie, klinisk undersøkelse og røntgen.
Behandling
Ved lette plager kan støtteskinner for tommelen anvendes som begrenser tommelens bevegelser. Det er også mulighet for å prøve med kortisoninjeksjon ved lettere plager.
Hvis tiltakene ikke fører frem, eller at man har alvorlige plager kan man gjøre en operasjon hvor man fjerner en av håndrotsknoklene og lager et kunstig ledd ved hjelp av en seneplastikk. Man bør være oppmerksom på at selv om tommelbevegeligheten ofte ikke reduseres som følge av operasjonen, vil derimot kraften i tommel-pekefingergrepet kunne blir noe redusert.
Operasjon
Når man møter opp til operasjon er det viktig at man ikke har sår på hånden eller armen. Neglelakk og ringer skal være fjernet. Hvis du bruker blodfortynnende medikamenter må du kontakte fastlegen i god tid før operasjonen med tanke på om dosen bør justeres.
Operasjonen foregår enten i narkose eller at man får bedøvelse i armen. Dette betyr at du skal møte fastende til operasjonen ikke skal ha drukket eller spist noe de siste seks timene før du kommer til operasjon av hensyn til bedøvelsen. Det samme gjelder snus, røyking og/eller tyggegummi.
Under operasjonen fjernes håndrotsknokkelen som tommelen ligger an mot ved hånddleddet. Det lages et kunstig ledd ved hjelp av en seneinnfletting. Operasjonstiden er på omtrent 60 minutter. Etter operasjonen får du en gipslaske over tommelen og håndleddet som du har i 3 uker. De øvrige fingrene kan beveges fritt. Du kan reise hjem etter operasjonen.
Ved alle kirurgiske tiltak er det en risiko for infeksjon. Operasjoner i hånd og håndledd gir også en viss risiko for å skade følenerver. Ofte opplever man forbigående hevelse og smerter i fingre og håndledd.
Oppfølging
Hold hånden over hjertehøyde de første 3-4 dagene. Hvis hånden blir hengende ned vil det være risiko økte smerteplager samt hevelse og således også økt risiko for infeksjon. Gipsen skal holdes tørr. Du bør bevege fingrene så mye som gipsen tillater, men unngå tunge løft.
Smerter i operasjonsområdet kan forekomme i noen dager, og du kan ved behov ta smertestillende tabletter som for eksempel Paracet og Ibux. De første dagene kan det være behov for litt sterkere smertestillende medisiner i form av Paralgin forte eller Nobligan.
Hvis du opplever økende smerter etter noen dager og/eller utvikler feber bør du oppsøke lege umiddelbart siden dette kan være tegn på infeksjon.
Sykemelding
Sykemeldingstiden vil være avhengig av hvilket arbeid man har. Vanligvis er man sykemeldt i den perioden man har gips eller har behov for ortose.
Kontroll
Kontroll etter 2 uker med stingfjerning. Det er vanligvis ikke behov for røntgen etter operasjonen. Vi legger så på en hanskegips for tommelen som fjernes etter ytterligere 1-2 uker. Deretter tilpasses det en ortose for tommelen som du kan komme ut av for daglig trening og som avvikles i løpet av 3 uker, men som kan benyttes også senere ved tyngre løft.
Opptreningstiden etter operasjonen er lang, og det kan ta 3-6 måneder før man oppnår god stabilitet og kraft i tommelgrepet. Noen ganger kan det ta ende lengre tid for å gjenvinne funksjon og kraft. Trening etter operasjonen skjer hos ergoterapeut som tilpasser ortosen og som gir deg veiledning i forhold til opptrening av bevegelighet og styrke.
Vær oppmerksom
Hvis bandasjen forskyver seg, kjennes trang, om du får feber, har langvarige smerter eller om hevelsen ikke skulle gå tilbake, bør du kontakte lege.
Hvis du opplever faresignaler det første døgnet etter operasjon kontakter du enten din kirurg eller vakthavende håndkirurg via sentralbordet ved UNN på telefon 776 26000.
Etter det første døgnet kontakter du enten egen lege eller Håndkirurgisk poliklinikk på telefon 77 62 70 78 som er åpent mellom kl. 09-15.
Kontakt
UNN Tromsø
Ortopedisk poliklinikk, Tromsø
Kontakt Ortopedisk poliklinikk, Tromsø
Oppmøtested
Fløy A, plan 6, inngang A2, venterom 3
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider (mandag - torsdag: Øyeblikkelig hjelp til 17.00)
- I dag 08:00 - 16:30