Behandling
Rygg- og nakkesmerter, utredning
Ved utredning av rygg- og nakkesmerter får du en vurdering av hva som kan være årsak til smertene, om du trenger annen utredning, kirurgisk behandling, eller rehabilitering/mestringstilbud. Utredningen inkluderer en samtale og en kroppslig undersøkelse, samt mestringsorientert samtale og individuelle råd.
Henvisning og vurdering
Nakke- og ryggplager er svært vanlige. For de fleste går det over i løpet av få uker dersom man opprettholder normal aktivitet, men hos noen varer likevel plagene mer enn 6 uker. Da kan legen ved poliklinikken vurdere om du bør henvises til Fysikalsk medisinsk poliklinikk. Fra sykehuset mottar henvisningen tar det maks 10 dager før den vurderes, og du får time innen 40-60 virkedager.
I poliklinikken jobber det leger, fysioterapeuter, ergoterapeuter og psykologer. Overlege som vurderer henvisningen avgjør hvor mange og hvilke yrkesgrupper du møter basert på opplysninger i henvisningen. Dersom du møter én behandler vil flere kunne hentes inn ved behov.
Før
Når du skal inn til poliklinisk utredning for rygg- eller nakkesmerter, vil du først få tilsendt et samtykkeskjema. Når du kommer til time, vil du bli spurt om å svare på et spørreskjema fra Norsk nakke- og ryggregister. Resultatene fra spørreskjemaet vil bl.a. være grunnlag for samtale under undersøkelsen.
Utredningen tar vanligvis ca. 1,5 time og består av en samtale og en kroppslig undersøkelse. En sentral del av utredningen er å avdekke om rygg-/nakkesmertene er uspesifikke (altså uten kjent årsak), om de skyldes irritasjon av nerverøtter eller om annen og alvorligere sykdom ligger bak. For å finne ut dette er både din beskrivelse av smertene og forskjellige kroppslige undersøkelser nyttige. Hvilke undersøkelser som gjøres, henger sammen med hvilke symptomer du beskriver.
Utredningen kartlegger også dine oppfatninger om rygg- og nakkesmerter, hva som påvirker smertene og hvilke konsekvenser smertene har i ditt arbeids- og hverdagsliv. Gjennom samtale og grundig kroppslig undersøkelse, vil behandleren danne seg et bilde av mulige årsaker til at smertene har oppstått og til at de fortsetter. Du får informasjon om vurderingen som er gjort, kunnskap om ryggens oppbygning og funksjon, og informasjon og råd om hva du bør gjøre videre.
Under
For mange vil utredning være tilstrekkelig, både som undersøkelse og behandling. Hvis du likevel trenger videre behandling, finnes det flere muligheter. For å lykkes med behandling, er det viktig at du føler deg trygg på hva som er bra for deg og dine plager. Forståelse og kunnskap om ryggen og nakken kan ofte gjøre at man føler seg tryggere.
Videre kartlegging
Du kan få tilbud om videre undersøkelse eller kartleggingssamtaler hos andre fagpersoner i poliklinikken, for eksempel ergoterapeut eller psykolog, eller en oppfølgingstime hos legen eller fysioterapeuten som undersøkte deg.
Etter
De fleste pasienter følges ikke opp videre ved poliklinikken, men noen blir satt opp til oppfølgingstime. Den som henviste deg, vil få et notat fra undersøkelsen, og du kan lese dette i elektronisk pasientjournal på helsenorge.no. Etter 2-dagers- og 10-dagerstilbudet vil du få tilbud om en oppfølgingstime på telefon eller på video. Hvis du er registrert i Norsk nakke- og ryggregister vil du få et spørreskjema 6 måneder etter utredningen.
Mer om smerter i rygg og nakke
Smerter i rygg og nakke kan ha ulike årsaker. I de fleste tilfeller kan vi ikke si nøyaktig hvor smertene kommer fra eller hvordan de oppstår. Det er flere strukturer i og rundt ryggsøylen som kan gi opphav til smerter samtidig. Derfor kalles de vanligste smertene for uspesifikke. Som oftest dreier det seg heldigvis om helt ufarlige tilstander. Det kan imidlertid gjøre svært vondt. Musklene kan «knyte seg» og det føles som om de står i krampe. Noen ganger kan det være prolaps som irriterer en nerverot. Andre ganger kan selve nerverotkanalen være for trang, slik at nerveroten irriteres. I sjeldne tilfeller kan det være annen og alvorligere sykdom som ligger bak, f.eks. brudd i ryggen (vanligvis på grunn av benskjørhet /osteoporose), infeksjoner, revmatisk betennelsessykdom, eller kreft.
Du kan lese mer om ryggplager på Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI) og på helsenorge.no.