Morkakeprøve
Foster og morkake har i de fleste tilfeller samme genetiske materiale. Ved en morkakeprøve tar vi celler fra morkaken for å se om fosteret har en kromosomforandring eller genetisk sykdom. Kvinner som har høy risiko for å få et foster med kromosomforandring eller annen spesifikk alvorlig sykdom, kan få tilbud om morkakeprøve.
Henvisning og vurdering
For å få utført morkakeprøve må du bli henvist til regional fostermedisinsk avdeling fra lege, jordmor eller fra en avdeling for medisinsk genetikk.
Før
Undersøkelsen utføres fra uke 11 i svangerskapet.
Ta med deg prøvesvar på hvilken blodtype du har, enten fra helsekort fra tidligere svangerskap, eller svar på blodprøven tatt i dette svangerskapet.
Hvis du bruker blodfortynnende medisiner, bør du ikke ta disse det siste døgnet før morkakeprøven. Det er viktig at du avtaler med fastlegen om du kan ta pause fra dine blodfortynnende medisiner.
Du vil først få genetisk veiledning. Mange er utredet for muligheten for alvorlig sykdom hos fosteret (for eksempel alvorlig arvelig sykdom) før svangerskapet og vil derfor kjenne til metoden. Hvis det er ultralydfunn som er grunnen til morkakeprøven, er det vanligvis lege ved fostermedisinsk enhet som gir informasjon.
Under
Før morkakeprøven tar vi en ultralydundersøkelse for å finne ut hvor stort fosteret er.
Morkakeprøve utføres gjennom magen. Da føres det en nål inn i morkaken under ultralydveiledning, og det suges ut vev.
Det kan gjøre litt vondt å ta prøven. Smerten oppleves forskjellig, for de fleste føles det omtrent som en vanlig blodprøve.
Vi utfører ikke full ultralydundersøkelse av fosteret.
Etter
Du bør vente cirka 15 minutter før du reiser hjem.
Uken etter undersøkelsen skal du ta det noe mer med ro enn vanlig. Hvis du har tungt arbeid, kan du ha behov for sykemelding noen dager.
Morkakecellene blir undersøkt i laboratorium for medisinsk genetikk. Tiden det tar før du får svar på prøven, avhenger av hva som blir undersøkt. Vanligvis tar det minst én uke. Enkelte spesielle undersøkelser kan ta flere uker.
Noen får litt ubehag etter undersøkelsen i form av ømme muskler, menstruasjonslignende smerter og tyngdefølelse i underlivet. Du kan også få små blødninger.
Disse plagene forsvinner vanligvis av seg selv i løpet av det første døgnet. Ved behov kan du ta paracet 1 gram.
Hvis du får kraftig blødning, lekkasje av fostervann eller vedvarende sterke smerter, må du kontakte lege.
Vær oppmerksom
Inntil 0,5 prosent av de som tar morkakeprøve kan få en komplikasjon som skyldes prøvetakingen, deriblant utilsiktet abort. Aborten skjer da vanligvis i løpet av den første uken etter at prøven er tatt.
Kontakt
UNN Tromsø
Fødepoliklinikken, Tromsø
Oppmøtested
Fløy C, plan 5 (henvendelse i ekspedisjonen)
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:00