Genital herpes
Herpes er en virusinfeksjon og finnes i ulike typer. De vanligste er herpes labialis (leppeherpes eller forkjølelsessår) og herpes genitalis (underlivet) også kalt kjønnsherpes.
Herpesviruset blir værende i kroppen resten av livet etter at man er blitt smittet. Det ligger ”sovende” i nerveceller ved ryggraden. Av og til kan viruset aktiveres og «vandre» ut i nervebaner til hud og slimhinner. Aktivering av virus kan skyldes tilfeldig nedsatt immunforsvar som f eks en annen infeksjon, (forkjølelse, influensa), menstruasjon, fysisk eller psykisk stress og soling.
Hvilke symptomer har genital herpes?
De fleste som smittes får ingen plager. Symptomer kan oppstå fra tre dager til tre uker etter smitte, vanligvis innen en uke. Symptomene på førstegangsinfeksjon er små væskefylte blemmer som raskt brister og gir ømme, smertefulle sår. Det kan være vanskelig å late vannet på grunn av smerter og allmenntilstanden kan være påvirket med feber og hovne lymfekjertler. Menn kan få utflod fra urinrøret. Hos kvinner kan utfloden fra skjeden øke. Uten behandling forsvinner symptomene i løpet av to til tre uker.
Nye utbrudd etter det første kalles for residiv, og er som regel mildere enn førstegangsutbruddet.
Hva er årsaken til genital herpes?
Både herpes simplex virus (HSV) type 1 og type 2 kan også forårsake herpes genitalis. Begge virustypene smitter via væske i blemmer og sår, men smitte kan også overføres når det ikke er synlige tegn på herpes.
Viruset kommer inn i kroppen gjennom hud og/eller slimhinnekontakt. Det er vanlig å bli smittet av en person som har få eller ingen symptomer og ikke vet at han/hun selv har herpes.
Utredning
Ved førstegangsutbruddet er det viktig at du kommer under behandling så tidlig som mulig. Uten behandling kan symptomene var opp til tre uker.
Det kreves ingen forberedelser før denne undersøkelsen.
Behandling
For å få en sikker diagnose må legen ta prøve av et sår/blemme ved utbrudd.
Det finnes i dag ingen medisin som fjerner herpesviruset fra kroppen. Ved et førstegangsutbrudd kan medisinene ha god symptomlindrende effekt og forkorte utbruddet. Medisinene kan gjøre senere utbrudd mindre besværlige, og kan også forebygge tilbakefall.
Selve sårene kan vaskes med vann, og ved smerter kan man bruke smertestillende som Ibux eller paracetamol, eventuelt lokalbedøvende krem (lidocain). Ved smertefull vannlating kan det lindre hvis du har mulighet for å spyle vann over sårene samtidig.
Etter
Vanligvis opptrer blemmene og sårene ved nye utbrudd på samme sted som førstegangsutbruddet. Herpes type 1 gir sjeldnere utbrudd enn herpes type 2.
Det er umulig å forutsi hvor ofte utbruddene vil komme, men vanligvis får man flest utbrudd det første året. Mange opplever at anfallshyppigheten synker med årene, og man blir dermed også mindre smittsom.
Hvis du har mange og plagsomme utbrudd, kan du ta kontakt med fastlegen din som kan vurdere om det er behov medisin som kan forebygge utbrudd.
Kontakt
UNN Tromsø
Hud og revmatologisk poliklinikk, Tromsø
Oppmøtested
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:30