Diagnose
Hepatitt C
Hepatitt C er et virus som ofte lager en kronisk infeksjon i leveren etter at man er smittet. Behandlingen er blitt betydelig bedre de siste årene, med mye mer effektive medisiner, som kan fjerne viruset fra kroppen hos de aller fleste.
I dag består behandlingen av hepatitt C oftest av tablett(er) én gang daglig i 2-3 måneder og har få bivirkninger. Alle med kronisk hepatitt C tilbys behandling.
Hvis du er smittet med hepatitt C vil du som regel ikke merke noe den første tiden, selv om du har en akutt leverbetennelse (hepatitt). Hos de fleste går denne over i en enda roligere leverbetennelse: kronisk hepatitt C. Man kan altså få hepatitt C og utvikle en kronisk infeksjon uten å merke noe til den.
Noen vil etter lang tids infeksjon kunne utvikle komplikasjoner i form av skrumplever (lever med mye arrvev), med risiko for leversvikt eller leverkreft. Det er derfor viktig at man tester seg for hepatitt C hvis man er i risikogruppen for å få denne infeksjonen.
Med moderne og mer effektiv behandling, får alle med hepatitt C-infeksjon tilbud om behandling. Behandlingen fjerner virus fra kroppen hos nær alle og stopper dermed utvikling av komplikasjoner.
Etter vellykket behandling vil du heller ikke kunne smitte andre med hepatitt C. Har du allerede har utviklet skrumplever eller forstadier til dette før behandling, vil du bli fulgt opp med ultralyd også etter at du er vellykket behandlet for din hepatitt C.
Utredning
Hepatitt påvises med en enkel blodprøve (antistoff mot hepatitt C). Positiv antistoff-test følges opp med test på virusmengde (PCR) og ved en positiv PCR gjøres som regel test på hvilken undergruppe (genotype) av hepatitt C som foreligger. Behandlingen avhenger av genotype og om det er sannsynlig at du har utviklet skrumplever eller ikke (de fleste har ikke det).
Du må ha med deg en oppdatert og detaljert liste over de medisinene du bruker. Det er viktig å opplyse legen som skal behandle deg om du ammer eller har planer om å bli gravid i nærmeste fremtid.
Hos noen gjøres en stivhetsmåling av leveren med elastografi (Fibroscan). Dette for å kartlegge om det foreligger arrvev (fibrose) eller skrumplever (cirrhose).
Du vil også bli spurt om ting som kan ha betydning for behandlingen din:
- Bruker du alkohol og i tilfelle hvor mange glass pr uke?
- Bruker du eller har du brukt sprøyter?
- Bruker du metadon eller lignende?
- Har du eller har du hatt psykiske problemer og i tilfelle hvordan har dette har artet seg?
Dette behøver ikke være til hinder for behandlingen, men er viktig for oss å vite for å kunne lage et bra opplegg for deg.
Behandling
Du må legge en plan for når det passer for deg å ta denne kuren. Det er viktig at du er i stand til å ta hepatitt C-medisinen hver eneste dag og ikke hopper over doser. Du må tenke igjennom om du trenger hjelp til å huske på kontroller og hente tabletter på apoteket. I tilfelle ønsker vi oss et telefonnummer vi kan ringe hvis du ikke møter til kontroll og ikke svarer på telefonen.
Du får ut medisiner på apoteket for fire uker av gangen. Du må komme til blodprøvekontroll hos oss eller hos fastlegen (eller annet sted etter avtale) hver 4. uke mens behandlingen pågår.
Hvor lenge varer behandlingen?
Som oftest varer behandlingen i to eller tre måneder.
Hva skjer etterpå?
For å være sikker på at behandlingen har virket, skal du ta en siste blodprøve når det har gått ca. tre måneder etter at behandlingen er avsluttet. Hvis du da er virusfri, anses du som varig frisk. Hvis du mot formodning ikke blir virusfri etter endt behandling, vil vi forsøke å finne en annen og bedre kur for deg.
Bivirkninger og komplikasjoner
Tablettene kan gi litt plager som tretthet, hodepine, kløe og kvalme, men totalt sett har de få bivirkninger. Det er sjeldent at noen må avbryte behandlingen på grunn av bivirkninger. De aller fleste greier seg uten sykemelding fra jobben.
Forholdsregler
Før du går i gang med en kur, er det avgjørende at du tenker grundig i gjennom hvordan du skal unngå å bli smittet på nytt. Dette kan handle om å ta imot hjelp for å håndtere avhengighet, alltid bruke rent utstyr når du bruker sprøyter eller beskytte deg på andre måter. Dette er et tema vi ønsker å diskutere litt med deg om før du går i gang. Du oppnår dessverre ikke immunitet mot hepatitt C etter å ha gjennomgått sykdommen.
Oppfølging
Dersom du tre måneder etter avsluttet kur blir erklært virusfri trenger du ikke videre kontroller.
Dersom du allerede har utviklet skrumplever eller forstadier til dette før behandling bør dette følges opp med ultralyd og blodprøver også etter vellykket behandling for hepatitt C. Det gjelder først og fremst de som har levercirrhose eller har risiko for å bli smittet på nytt.
Hvis du har risiko for å bli smittet på nytt bør du kontrolleres med blodprøver årlig.
Her finner du mer informasjon
Smittevernhåndboka om Hepatitt C (Folkehelseinstituttet fhi.no)
Ofte stilte spørsmål
- Jeg har ventet i flere år på nye medikamenter. Hvorfor har jeg ikke fått tilbud om behandling før nå?
Tidligere måtte noen vente på behandling, men nå tilbys alle behandling uten ventetid. - Hvor lenge må jeg ha vært rusfri for å få tilbud om behandling?
Det er ikke noe krav om at du må være rusfri. Det som betyr noe, er at du er i stand til å følge opp kontroller og behandling på en god måte. Dette er noe vi snakker grundig med hver enkelt om. Uansett vurderer vi hvert menneske individuelt. Hvis du er i aktiv rus ønsker vi en kontaktperson som vi kan ringe hvis du ikke kommer til kontroller. Alle som starter med behandling får en sykepleie-koordinator som kan holde kontakten med støtteapparatet ditt dersom du trenger det. - Kan jeg få hepatittbehandling mens jeg sitter i fengsel?
Det får vi til dersom helseavdelingen i det aktuelle fengselet er velvillig innstilt. Dette er mye enklere nå med den nye tablettbehandlingen.
Kontakt
UNN Tromsø
Medisinsk poliklinikk, dagenhet og gastrolab, Tromsø
Kontakt Medisinsk poliklinikk, dagenhet og gastrolab, Tromsø
Oppmøtested
Alle pasienter må registrere seg på automatene ved hovedinngangen på A6. Her betaler du også etter endt konsultasjon.
Når du har registrert deg på automaten, skal du/dere gå til venteromareal. Det er felles venteareal for poliklinikk, dagenhet og gastrolab på Fløy B, plan 8
Dersom du skal ta blodprøver når du kommer, gjøres dette på felles blodprøvetakningsenhet på A6. Det er åpent hverdager 07.30- 15.30.
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:00