Behandling
Håndkirurgi ved karpaltunnelsyndrom
På håndflatesiden av håndleddet finnes en tunnel som kalles karpaltunnelen. Denne dannes av håndrotsknoklene og et overliggende bånd. Gjennom karpaltunnelen går det sener og midtnerven, den såkalte medianusnerven. Karpaltunnelsyndrom betyr at medianusnerven klemmes i karpaltunnelen.
Årsaken til at man får karpaltunnelsyndrom er ukjent, men det finnes flere disponerende faktorer som kan bidra til at man får symptomer, for eksempel uvant arbeid, graviditet, og overvekt. Det er også påvist at pasienter med diabetes, stoffskiftesykdom og revmatiske lidelser hyppigere får karpaltunnelsyndrom.
Prikninger og stikninger i fingrene er vanlig. Det kan kjennes ut som hånden din ”sovner”. Vanligvis er det tommel, peke- og lang- og litt av ringfingeren som dovner. Det er ofte slik at symptomene øker om natten, eller når armen holdes i ro. Det hjelper å riste eller massere hånden. Det kan også bli problematisk å plukke opp små ting på grunn av redusert følesans i fingertuppene.
Det gule området skisserer det typiske området hvor følesansen kan være forstyrret ved et karpaltunnelsyndrom.
Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer, klinisk undersøkelse og funn på nevrofysiologiske undersøkelser.
Behandling
Hvis du har lette symptomer og for det meste plages på nattestid kan du forsøke med en nattskinne som holder håndleddet strakt. Det kan også være hensiktsmessig å unngå aktivitet som utløser symptomer.
Hvis nevrofysiologisk undersøkelse viser skade på nervefibre bør man avlaste nerven ved en operasjon. Så lenge symptomene er lettgradige og det ikke påvises skade på nervefibrene er det ingen fare med å se an tilstanden.
Før
Før du kommer til operasjon skal ringer og neglelakk være fjernet og neglene klippet. Gi beskjed tidlig ved pågående infeksjonssykdom eller annen akutt sykdom siden inngrepet da bør utsettes. Det er også viktig at du ikke har sår på hånden eller armen for å redusere infeksjonsrisikoen.
Du trenger ikke møte fastende. Hvis du bruker blodfortynnende medikament bør du kontakte fastlege i god tid før operasjonen må tanke på om du skal justere dosen.
Under
Operasjon
Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse, og tar ca. 30 minutter.
Det lages et snitt i huden inn i håndflaten for å kunne spalte båndet som danner taket i karpalltunnelen og således avlaste nerven. Etter operasjonen får du en myk bandasje som gir fri bevegelighet av fingrene. Du kan reise hjem etter operasjonen.
Etter
Hold hånden over hjertehøyde de første 3-4 dagene. Hvis du lar hånden blir hengende ned vil det bli økt hevelse og mere smerter. Økt hevelse gir også økt risiko for infeksjon. Bandasjen skal holdes tørr. Blir den våt, må den skiftes. Smerter i operasjonsområdet kan forekomme, og du kan ved behov ta smertestillende tabletter som for eksempel Paracet og Ibux.
Hvis du opplever økende smerter etter noen dager og/eller utvikler feber og bandasjen lukter bør du oppsøke lege umiddelbart siden dette kan være tegn på infeksjon.
Bandasjen du får i forbindelse med operasjonen kan med fordel sitte på i 7-10 dager evt. helt til man skal fjerne sting etter 12-14 dager. Det er viktig å komme i gang med fingerbevegelser umiddelbart. Bøy, strekk og sprik fullt ut med fingrene ti ganger hver time gjennom dagen. Bevegelse gjør at blodsirkulasjonen bedres og hevelsen og smertene blir mindre.
De fleste pasientene opplever at symptomene forsvinner helt etter operasjonen. Følelsen og styrken i hånden kommer gradvis tilbake, men kan ta flere måneder før man er symptomfri. Ømhet over arret kan vare i flere måneder. Det er derfor viktig å komme i gang med arrstimulering når stingene er fjernet. Det betyr at du masserer arret daglig og helst bruker håndkrem til arret er nærmest usynlig. Ved behov kan du bruke ulike silikonprodukter for å gjøre arret mykere.
Komplikasjoner etter operasjonen er blødning, infeksjon, smertefulle arr.
Sykemelding
Sykemeldingstiden vil være avhengig av belastningen du har i yrket ditt. Man bør unngå tung fysisk belastning av den operert hånden til det har gått 6 uker etter operasjonen.
Kontroll
Kontroll hos fastlegen etter 2 uker for stingfjerning.
Vær oppmerksom
Hvis bandasjen forskyver seg, kjennes trang, om du får feber, har langvarige smerter eller om hevelsen ikke skulle gå tilbake, bør du kontakte lege.
Innenfor det første døgnet etter operasjon kontaktes enten din kirurg eller vakthavende håndkirurg. Etter første døgn kontaktes enten egen lege eller poliklinikken.