Behandling
Habilitering ved spise- og ernæringsvansker hos barn og unge med funksjonsnedsettelse
Små barn som ikke utvikler seg slik det er forventet med hensyn til munnmotorikk, matinntak, matlyst og/eller vekst, og som vekker bekymring hos foresatte, fastlege, helsestasjon eller barnehage, kan henvises til habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU).
HABU står her for Habilitering barn og unge.
Før
Før du kommer til avtale om utredning i HABU bør du tenke gjennom, og gjerne notere, det du synes er aktuelt om barnets utvikling og funksjon når det gjelder:
- spising og gjennomføring av måltid
- munnmotorikk
- kommunikasjon (blikkontakt, talespråk, mimikk)
- samhandling med andre barn og voksne
- tidligere sykdommer
Dersom det er andre enn foresatte som følger barnet, må dette være personer som kjenner ham eller henne godt. Det er mulig for lokale fagpersoner å delta etter ønske fra foreldre.
Ta med barnets helsekort og mat som barnet vanligvis spiser til utredningen.
Under
Når dere kommer til HABU, vil dere bli tatt imot og gitt informasjon om hva som skal skje og hvem dere vil møte. Som regel vil dere møte fagpersoner med ulik bakgrunn, for eksempel lege, fysioterapeut, spes.pedagog og klinisk ernæringsfysiolog.
Utredningen kan være satt sammen av samtaler, observasjoner, kartlegging og undersøkelser av barnet.
I løpet av utredningen kan det komme fram behov for å gjennomføre undersøkelser ved andre avdelinger i sykehuset. HABU vil i så fall sørge for en videre henvisning.
g_84163bac_abf1_462c_bccd_2162bd2912e6
Etter
Foresatte vil få muntlig og skriftlig informasjon om resultatene fra utredningen. Dersom det er aktuelt med videre oppfølging i HABU, vil dette komme fram i rapporten. Rapporten blir sendt til dere som foresatte, til den som har henvist og til eventuelle andre fagpersoner etter ønske fra foreldre.
Det er kommunen du bor i som har ansvar for videre tiltak og tilrettelegging, som for eksempel helsesykepleier, PPT og lokal fysioterapeut. I tillegg kan det være behov for oppfølging fra HABU i kortere eller lengre perioder. Behovet for oppfølging vil bli vurdert i samråd med foresatte og de som har ansvar for tilbudet i kommunen.
Etter at du eller barnet ditt har vært hos oss for behandling skriver legen en rapport (epikrise) om hva som er gjort og der han eller hun anbefaler hvilken behandling du skal ha videre. Denne epikrisen og andre dokumenter i pasientjournalen din finner du når du logger deg inn på helsenorge.no
Kontakt
Gimleveien 70, Tromsø
Habilitering for barn og unge, Tromsø
Kontakt Habilitering for barn og unge, Tromsø
Oppmøtested
Gimleveien 70, Tromsø
Gimleveien 70, Tromsø
Gimleveien 70
Postboks 2, 9038 Tromsø