Grensestrålebehandling
Grensestråler (også kalt Bucky-stråler) er røntgenstråler med lang bølgelengde som går inntil 1 mm ned i huden, der de demper aktiviteten i betennelsesceller.
Grensestrålebehandling kan benyttes mot en rekke betennelsestilstander i huden som f. eks. håndeksem, nevrodermatitt, psoriasis og pustulosis palmoplantaris.
Også gravide og ammende kan få grensestrålebehandling.
Før
- Du skal ikke utsette deg for mye naturlig sollys i behandlingsperioden. Bruk solkrem med minst faktor 30 eller dekk deg til med klær om du skal være ute i sollys. Du skal heller ikke ta solarium i behandlingsperioden. Du skal ikke sole deg 2 uker før, og heller ikke under grensestrålebehandlingen.
- Du må ikke smøre huden som skal behandles siste 6 timer før behandlingen, fordi grensestrålene er så svake at de kan bli bremset av et lag med krem eller salve. Etter at du har fått behandlingen kan du smøre deg med kremer.
- Før grensestrålebehandlingen startes er det helt nødvendig å få fjernet mest mulig av eventuell skjelldannelse på hudforandringer som skal behandles. Dette kan gjøres med 5 - 10 % Salisylvaselin eller andre avskjellende midler som f.eks Locobase Renew 1-2 ganger daglig i noen dager avhengig av skjellagets tykkelse. Ved svært tykke forandringer anbefales avskjellende middel under plastfolie i noen timer eller over natten.
Under
Behandlingen foregår enten ved at du ligger på en benk eller sitter i en stol. Det settes koner (rør) på de stedene som skal bestråles. Diameter på konene kan variere etter størrelsen på behandlingsområdet.
Behandlingen gis som regel 1 gang per uke i totalt 4-6 uker.
Etter
Solkrem kan med fordel benyttes på grensestrålebehandlet hudområde etter behandlingen.
De fleste pasienter merker økt pigmentering av huden på det behandlede hudområdet. Denne pigmenteringen vil oftest gå gradvis tilbake i løpet av måneder.
Varmefølelse og prikking i huden kan forekomme. I sjeldne tilfeller kan man få en eksemliknende reaksjon.
For å unngå økt risiko for hudkreft er det begrenset hvor mange ganger man kan få grensestråler på hvert enkelt hudområde.
Vær oppmerksom
Hvis du senere i livet skulle trenge strålebehandling, er det viktig at du informerer om tidligere grensestrålebehandling.
Kontakt
UNN Tromsø
Hud og revmatologisk poliklinikk, Tromsø
Oppmøtested
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider
- I dag STENGT