Behandling
Epidural smertelindring under fødsel
Under en fødsel kan det bli behov for smertelindring med epiduralbedøvelse. Et epiduralkateter, som er en liten plastslange, legges inn i korsryggen og bedøver nervene i ryggen.
Effekten vil komme i løpet av de første 10-20 minuttene og det vil gis en kontinuerlig dose smertestillende medisin så lenge det er nødvendig. Den fjerner ikke all smerte, men gjør riene mindre smertefulle.
I siste del av fødselen, i utdrivningsfasen, vil ikke epiduralbedøvelsen bedøve like godt, da dette området forsynes av andre nerver. Du merker ikke noe til epiduralkateteret når det er lagt på plass. Noen ganger kan epiduralbedøvelsen virke bare på den ene siden av magen og noen ganger flekkvis. Det kan vanligvis bedres ved å justere på kateteret.
Med en epidural vil du vanligvis beholde full evne til bevegelse i beina. Du kan stå, gå, sitte eller ligge. Du kan gå til og fra WC. Du vil fortsatt kunne delta aktivt i fødselen og presse. Bedøvelsen gjør deg ikke trett eller påvirket i bevissthet, i og med at den bare virker i ryggen.
Er epiduralbedøvelsen farlig for barnet?
Nei, epiduralbedøvelse er ikke farlig for barnet.
Hvem kan få epidural?
I utgangspunktet kan fleste fødende få epidural. Det er jordmor i samråd med den gravide som vurderer behovet for epiduralbedøvelse. Det konfereres alltid med vakthavende fødselslege før epidural bestemmes. En anestesilege tilkalles for å legge epiduralen. Det er viktig å vite at anestesilegen kan være opptatt med andre akutte problemstillinger slik at det kan bli noe ventetid.
I noen tilfeller vil jordmor og lege anbefale den fødende epiduralbedøvelse av medisinske grunner. Dette kan være for eksempel ved seteleie, tvillinger, svangerskapsforgiftning, høy BMI, langvarig fødsel og i en del andre tilfeller.
Før
For å redusere risikoen for komplikasjoner er det viktig at du gjør anestesilegen oppmerksom på følgende:
- Allergier mot medikamenter
- Blodfortynnende medisiner eller økt blødningstendens/koagulasjonsforstyrrelser
- Om du har vært operert i ryggen
- Andre sykdommer som du måtte ha
- Eventuelle tidligere epiduralbedøvelser
Under
Når anestesilegen legger epiduralbedøvelsen skal du sitte på sengekanten med beina på en krakk, alternativt ligge på siden. Armene skal hvile i fanget på en pute. Anestesilegen kjenner på hoftekammen og i korsryggen og finner stedet hvor epiduralen skal legges. Nedre del av ryggen vaskes og det settes lokalbedøvelse i huden.
Selve epiduralkateteret legges inn gjennom en nål. For å få innført nålen på beste måte vil anestesilegen be deg bøye hodet frem, legge haken på brystet og ha en så «dårlig holdning» og krum rygg som mulig, mens korsryggen presses bakover. Vi beskriver det ofte som å «synke sammen som en potetsekk».
Det er veldig viktig at du ikke beveger deg når nålen føres inn i ryggen. Det er forståelig at man med pågående rier kan ha vansker med dette og den gravide og anestesilegen må derfor samarbeide og kommunisere under prosedyren. Vanligvis fører man inn nålen i den rolige fasen mellom to rier.
Etter
Epiduralbedøvelse kan svekke riene, slik at man iblant må sette i gang et intravenøst drypp for å stimulere riene. I noen tilfeller blir det nødvendig å forløse barnet med vakuum. Blodtrykket kan synke litt, dette finnes det medisin mot.
Hos noen vil epiduralbedøvelsen kunne gi forbigående tunge bein og nummenhetsfølelse i beina, spesielt hvis man må opp i litt høye doser av bedøvelsen. Noen vil kunne oppleve det som litt vanskeligere å tisse når de har epiduralbedøvelse. Det er vanlig å være litt øm i innstikkstedet i noen dager. En sjelden gang kan det oppstå infeksjon i innstikksområdet.
Ved alle typer medisinske prosedyrer foreligger det en viss risiko for komplikasjoner. Hodepine er den vanligste. Dette går vanligvis over etter noen dager. I utgangspunktet trengs ingen annen behandling enn hodepinetabletter og sengeleie.
I og med at området i ryggen inneholder mye nerver, kan man komme borti en nerve når man fører nålen inn. Dette vil kjennes som en strømstøtlignende følelse ned i ett av beina. Den følelsen forsvinner oftest på under et sekund, men noen få kan få en nummenhetsfølelse i et område av beinet som kan vare i noe tid.
Etter fødselen opplever noen kvinner lett nummenhetsfølelse eller en følelsen av at huden er bedøvet. Slike symptomer er vanligvis forbigående. Slike symptomer kan oppstå både med og uten epiduralbedøvelse, ettersom fødselen i seg selv kan gi trykk på nerver og gi disse symptomene.
Etter at du eller barnet ditt har vært hos oss for behandling skriver legen en rapport (epikrise) om hva som er gjort og der han eller hun anbefaler hvilken behandling du skal ha videre. Denne epikrisen og andre dokumenter i pasientjournalen din finner du når du logger deg inn på helsenorge.no
Vær oppmerksom
Du må ta kontakt med lege hvis du i tiden etter fødselen, etter at epiduralkateteret er fjernet, opplever vedvarende nummenhetsfølelse, nedsatt kraft i beina, sterke ryggsmerter eller at innstikksområdet blir rødt og varmt.