Dialektisk atferdsterapi (DBT) for ungdom
Dialektisk atferdsterapi er en terapiform som fokuserer på å finne en balanse mellom det å akseptere virkeligheten som den er nå og samtidig endre livet i retning av dine mål for fremtiden. Vi lærer om mindfulness som skal hjelpe deg å akseptere og tolerere følelser ved å forholde deg til dem på en åpen og ikke-dømmende måte. Vi trener også på å sette grenser, å regulere følelser, sette navn på følelser og å takle stress.
Det er mange grunner til selvskading. Noen kjenner en sterk indre psykisk smerte, andre kan ønske å straffe seg selv eller andre. Det kan også dreie seg om at du ønsker hjelp, men ikke klarer å be om det. Følelsene eller situasjonen kan kjennes uhåndterlig og uløselig. Å skade seg kan gi en kortvarig lettelse, men er en dårlig løsning på lang sikt.
I DBT jobber vi med å finne og trene på andre og mindre problematiske måter å håndtere sterke og ubehagelige følelser på.
Se også mer informasjon på helsenorge.no.
Før
Før vi kan starte med behandlingen må du møte til en vurderings-/kartleggingssamtale. Da snakker vi med deg og foreldre/omsorgspersoner om disse vanskene, hvor lenge du har hatt det vanskelig og om du ønsker hjelp. Etter samtalen drøfter vi i DBT-teamet om vi tror at vi kan hjelpe deg med vanskene dine. Du/dere vil også få mer informasjon om DBT.
Under
Behandlingen foregår både i gruppe og i individual terapi. Individualterapien er 1 time per uke.
I gruppen får dere undervisning i fem ulike ferdigheter som er nødvendige for å håndtere vanskene på en mer hensiktsmessig måte. Vi diskuterer aktuelle tema, og støtter hverandre underveis i behandlingen.
Etter
Når du har gjennomført DBT vil vi snakke med deg om behovet for videre behandling/oppfølging. Dette vil som hovedregel foregå ved lokal BUP.
Noen ungdommer fortsetter i Sterk Nok-gruppe som varer i 16 uker, to timer hver uke. Gruppen er i stor grad ungdomsdrevet og fokuserer på å hindre tilbakefall og fortsetter ferdighetstreningen for å lære av hverandres erfaringer. Foreldre er ikke med i denne gruppen.