Beinskjørhet - intravenøs behandling med zoledronsyre (Aclasta)
Intravenøs behandling med zoledronsyre (Aclasta ©) blir gitt til pasienter som av ulike grunner ikke kan bruke tabletter til behandling mot benskjørhet. Det er vanlig å gi væsken direkte i blodomløpet gjennom en kanyle som settes i en vene (infusjon), en gang i året, i noen tilfeller sjeldnere.
Vi gir Aclasta for å bremse videre beintap og styrke skjelettet, slik at bruddrisikoen reduseres. Behandlingen skal i de fleste tilfeller gis i primærhelsetjenesten.
Før
Under
Gjør det vondt ?
Hvor lenge varer behandlingen?
Etter
Du kan reise hjem etter infusjonen.
Kontroll oppfølging
Hvor ofte du skal følges opp avhenger av hvor alvorlig osteoporosen er og hvor mange brudd du har hatt. Noen følges opp årlig, andre annethvert år og enkelte hvert 3. år. Det vurderes i hvert enkelt tilfelle ut fra blodprøver og bentetthetsmåling.
Ofte stilte spørsmål
Om jeg skulle reagere på medisinen, når vil jeg merke det?
Det vanligste er at reaksjonen kan komme om kvelden den dagen du har fått behandling, om natten eller dagen etter. Det er sjelden bivirkningene varer utover 3‐4 dager.
Vær oppmerksom
Bivirkninger av zoledronsyre er vanligst ved første gangs infusjon. Derfor anbefaler vi at du tar Paracet (2 tabletter på 500 mg) 3 ganger daglig i 3 dager etter infusjonen. Dette for å forebygge bivirkninger som influensalignende symptomer i form av muskel‐ og leddsmerter, hodepine eller feber. Skulle du allikevel oppleve å få disse bivirkninger, og de varer utover 4 dager, ta kontakt med behandlingsstedet direkte.
Personer under 65 år er noe mer utsatt for bivirkninger med feber og influensalignende symptomer eller magesmerter. Pasientene kan etter første gangs infusjon eventuelt utstyres med Prednisolon 20 mg tabletter som tas som tre doser med 12 timers mellomrom dersom symptomene oppstår.