Logo for Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde

Om døvblindhet

Døvblindhet er en kombinert syns- og hørselshemming av så alvorlig grad at de nedsatte sansene vanskelig kan kompensere for hverandre.

På det årlige møtet i nordisk lederforum i juni 2016, ble denne definisjonen av døvblindhet vedtatt: «Døvblindhet er en kombinert syns- og hørselshemming av så alvorlig grad at de nedsatte sansene vanskelig kan kompensere for hverandre. Det gjør døvblindhet til en egen funksjonshemming.»

Døvblindhet innebærer store utfordringer i forhold til:

  • sosialt samspill og kommunikasjon
  • enhver form for informasjon
  • orientering i rom og fri bevegelse

Personer med døvblindhet trenger:

  • tilrettelegging av det sosiale og fysiske miljø
  • tilpasning av tjenestetilbudet for den enkelte
  • utprøving, tilpasning og opplæring i tekniske hjelpemidler
  • habilitering og rehabilitering

Her kan du lese mer om definisjonen med kommentarer og utdyping.

Medfødt og ervervet døvblindhet

Betegnelsen medfødt døvblindhet brukes når det kombinerte sansetapet er medfødt eller oppstått før tale- eller tegnspråk er etablert.

Medfødt døvblindhet kan blant annet skyldes:

I noen tilfeller er årsaken ukjent

Karakteristisk for personer med medfødt døvblindhet er:

  • at de må oppfatte og lære gjennom nærsansene, det vil si taktil sans (som omfatter berøring og bevegelse), lukt og smak, eventuelt støttet av restfunksjoner fra syn og hørsel.
  • at de ikke kan lære ved å observere hvordan andre kommuniserer seg imellom, eller hva som skjer i omgivelsene.
  • at kommunikasjon i hovedsak bare kan skje med en person av gangen.
  • at valg av  kommunikasjonsform må tilpasses den enkelte.

Videre lesning

Ervervet døvblindhet vil si at kombinert syns- og hørselsnedsettelse har oppstått etter at språket er etablert. Hos noen skjer dette i barnealder, hos andre utvikles det kombinerte sansetapet i ungdomsalder eller i voksen alder.

Sjeldne syndromer og sykdommer kan medføre ervervet døvblindhet og Usher syndrom er den hyppigste årsaken. Døvblindhet kan også opptre sammen med flere sjeldne syndromer og kombinasjoner av skader og/eller sykdommer.

Konsekvenser og muligheter

Syns- og hørselshemningene er ofte progredierende, noe som innebærer at syn og hørsel forverres over tid, ofte uten klare prognoser for hvordan utviklingen vil forløpe. For den det gjelder, familie og øvrig nettverk, kan dette innebære store praktiske og psykososiale utfordringer.

Ervervet døvblindhet innebærer vanligvis store begrensninger i forhold til kommunikasjon, informasjonstilegnelse, orientering og fri bevegelse. Funksjonshemningen begrenser aktivitet og sosial funksjon. For å kunne opprettholde en aktiv og selvstendig livsførsel, er det nødvendig med spesielle tilpasninger, hjelpemidler og tjenester.

Brosjyre om ervervet døvblindhet

En sjelden funksjonshemning

Døvblindhet er en sjelden funksjonshemming. I Norge regnes en funksjonshemming/diagnose som sjelden, når 1 av 2000 personer har diagnosen. Definisjonen av hva som er sjelden omfatter en rekke sjeldne, oftest medfødte, arvelige og komplekse diagnoser. Ut fra definisjonen betyr det at færre enn 2670 personer har diagnosen i hele landet (beregnet av folketallet i 2019). I de fleste diagnosegruppene er det langt færre enn 500 med samme diagnose. Cirka 350 er registrert med døvblindhet og som brukere av tjenester fra Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).

Les mer om sjeldne diagnoser på helsenorge.no

Historier fra døvblinde personer

Sist oppdatert 04.12.2024