Behandling
Spiseforstyrrelse hos voksne
Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser som kjennetegnes av at du er overopptatt av kropp, mat og vekt. De vanligste spiseforstyrrelsene er overspisingslidelse, bulimi og anoreksi. Ofte har spiseforstyrrelser sammenheng med hvordan du klarer å regulere vanskelige følelser.Introduksjon
Anoreksi kjennetegnes av et utilstrekkelig matinntak som fører til undervekt (BMI under 17,5), intens frykt for vektøkning, og vedvarende atferd som forhindrer vektøkning. Selvfølelse er overdrevent relatert til kroppsbilde, og mange synes det er vanskelig å forstå alvoret i situasjonen.
Bulimi kjennetegnes av hyppige overspisingsepisoder etterfulgt av atferd som skal forhindre vektøkning, som for eksempel selvfremkalt oppkast. En person med bulimi opplever ofte en følelse av å være ute av kontroll under overspisingsepisodene, og selvfølelsen er overdrevent relatert til kroppsbilde.
Overspisingslidelse kjennetegnes av gjentatte episoder med raske inntak av større mengder mat, uten at man selv har kontroll over hvor mye man spiser. Overspisingsepisodene forekommer i gjennomsnitt minst én gang ukentlig. Mange kjenner på følelse av skam og mangel på kontroll i forbindelse med overspisingen. Overspisingslidelse kan minne om bulimi, men forskjellen er at man ikke kaster opp maten for å kompensere for det store matinntaket.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlege og legevakt er de som i hovedsak henviser til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. Spesialisthelsetjenesten vil da, på bakgrunn av prioriteringsveilederen «Psykisk helsevern for voksne» avgjøre om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten. Om behandling på ditt lokale DPS ikke er tilstrekkelig kan du henvises videre til spesialisert behandling på et Regionalt senter for spiseforstyrrelser.
Før
Undersøkelser som inngår i utredningen:
- Psykiatrisk utredning med kartlegging av utviklingshistorie, bakgrunn og aktuelt problem
- Gjennomgang av somatisk undersøkelse, inkludert blodprøver og en samtale om dine spisevaner, preferanser, og behov for tilpasninger av kosten
- Spørreskjema og intervju
- Vurdering av din tannhelse, og tannbehandling ved behov
Under
Legemiddelbehandling
Hvor lang tid tar normalt behandlingen?
Hvor foregår behandlingen?
Etter
Kontakt
Rusbehandling ung, Tromsø
Psykisk helse- og rusklinikken
Rusbehandling ung, Tromsø
Åsgårdveien 18, Tromsø
Russeksjon Narvik, Håkvik (Nordlandsklinikken)
Buveien 75, Håkvik
Senter for psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms, Silsand
Hallveien 4
Senter for psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms, Sjøvegan
Senter for psykisk helse og rusbehandling Nord-Troms, Storslett
Sonjatunveien 11
Senter for psykisk helse og rusbehandling Ofoten, Håkvik
Buveien 62
Senter for psykisk helse og rusbehandling Sør-Troms, Harstad
Sykehusstien 8
Senter for psykisk helse og rusbehandling Tromsø, Storsteinnes
Arnulv Eide veien 6
UNN Åsgård
Åsgårdvegen 40