Behandling
Primærrehabilitering etter ryggmargsskade
En ryggmargsskade medfører brudd i den nevrologiske forbindelsen mellom hjernen og kroppen. Alvorlighetsgraden avhenger av skadens nivå og omfang. Man skiller mellom traumatiske (forårsaket av ytre skade) og ikke-traumatiske (forårsaket av blødning, svulst, betennelse, infeksjon, slitasje, aldring, medfødte lidelser) ryggmargsskader.Ryggmargsskadeenheten på St. Olavs hospital i Trondheim gir vanligvis rehabiliteringstilbud til ryggmargsskadepasienter fra Nord-Norge.Introduksjon
En skade på ryggmargen oppstår relativt sjeldent, men har omfattende konsekvenser for den det gjelder og påvirker store deler av kroppen. Skaden kan medføre lammelser og følelsestap nedenfor skadestedet,med nedsatt blære-, tarm og seksualfunksjon.
Paraplegi skyldes en skade i ryggmargen nedenfor nakken.
Henvisning og vurdering
Pasienter i målgruppen får tilbud om plass når det er vurdert at pasienten er medisinsk stabil og klar for spesialisert rehabilitering.
Hvis du må vente på plass på St. Olavs eller ikke blir prioritert til plass der, vil du få tilbud om plass på rehabiliteringsposten på UNN, Tromsø.
Før
Rehabilitering etter ryggmargsskade bør starte så tidlig som mulig, etter overføring fra akuttavdeling. Behov for avklaring i forkant av overflytning til rehabiliteringsavdeling fra akuttavdeling blir avgjort av opplysninger som følger med fra akuttavdelingen. Noen ganger foretar en lege (fysikalskmedisiner) et tilsyn før vurdering, andre ganger opprettes telefonisk kontakt.
Under
Motivasjon og egeninnsats vil være avgjørende for et godt resultat. Det tverrfaglige teamet tilstreber at kravene som stilles til deg står i forhold til målsetting og eksisterende ressurser. Det handler om å etablere et livsgrunnlag basert på dine egne verdier og forutsetninger.
Samhandling mellom alle aktører i behandlingskjeden er suksesskriteriet og bidrar til en helhetlig rehabiliteringsprosess for pasienten. Utskriving av personer med ryggmargsskade fra sykehus krever god planlegging og samhandling med kommunene. Rehabiliteringen fortsetter hjemme, der hverdags rutiner og aktiviteter skal fungere.
Etter
Oppfølgingsopphold varierer fra 1-14 dager, og anbefales minst hvert 5.år.
Kontakt
UNN Tromsø
Rehabiliteringsenheten, Tromsø
Oppmøtested
Fløy B, plan 8UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Besøkstider
- Mandag 17:00 - 20:00